8 feiten over de ZP-markt

Verdien je als vrouw net zo veel als man als je ZP’er bent? Is het gunstiger om voor een fulltime contract te gaan dan voor een parttime contract? Deze 8 feiten over facturatie geven je een duidelijk beeld van de huidige markt van de ZP’er.

  1. Gemiddeld werkt een Zelfstandig Professional 15 maanden aan een opdracht. ZP’ers met een leeftijd boven de 45 werken gemiddeld twee maanden langer aan een opdracht dan jongere zelfstandigen.
  2. Steeds meer vrouwen worden Zelfstandig Professional. In het tweede kwartaal van dit jaar is het aantal vrouwen in de groep met ZP’ers met 1,19 procent gestegen.
  3. Vrouwen factureren gemiddeld 1 tot 3 procent minder dan mannen.
  4. In de afgelopen zomermaanden is het aantal opdrachten met 17 procent gestegen ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2014. Het was dus een goede zomer voor de ZP’er  
  5. ZP’ers met een fulltime contract factureren niet alle contractuele uren. Gemiddeld over het gehele jaar gezien wordt maar 80 procent van de afgesproken uren daadwerkelijk gefactureerd.
  6. De Zelfstandig professionals met een parttime contract factureren een hoger percentage dan ZP’ers met een fulltime contract. Zij factureren gemiddeld 97 procent van hun contractuele uren.
  7. De kosten van een 36-uurs contract vallen hoger uit dan bij een 40-uurs contract. De gemiddelde urendeclaratie bij een 36-uurs contract ligt namelijk bijna 9 procent hoger dan bij een 40-uurs contract. Op jaarbasis factureert een ZP’er met een 36-uurs contract zelfs iets meer dan een Zelfstandig Professional met een 40- uurs contract.
  8. Het gemiddelde uurtarief van de Zelfstandig Professional is met 9 eurocent per uur gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal. Toch zijn de tarieven nog lager dan de gemiddelde tarieven van vorig jaar.

Bovenstaande feiten komen voort uit onderzoek van marktmonitor ZP Facts. Download het rapport op zpfacts.nl.

Bart van der Geest