headfirst-tips-tricks-aantal-zpers-in-de-zakelijke-dienstverlening-blijft-groeien

Aantal zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening blijft groeien

Steeds meer hoogopgeleide kenniswerkers kiezen ervoor om Zelfstandig Professional te worden. Dat blijkt uit cijfers van ZP Facts en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wie is die zakelijke professional en waarom kiest juist hij voor het ZP-schap?

Man

De meeste zelfstandig ondernemers in Nederland zijn mannen. Volgens het CBS schommelt dit aandeel rond de 66 procent. In de zakelijke dienstverlening werken naar verhouding nog meer mannelijke ZP’ers dan vrouwen. Volgens het rapport ZP Facts (onderzoek van HeadFirst en de Universiteit van Tilburg) zijn 86 procent van de ZP’ers in de zakelijke dienstverlening man.

Segmenten

Dat er zoveel mannen zijn, is best logisch als je bedenkt dat de meeste hoogopgeleide kenniswerkers werken in de IT. Dat is nu eenmaal een echte mannenwereld. Voor de rest zijn de professionals onder andere werkzaam in de segmenten Bancair, Financieel/Administratief, Human Resources, Inkoop, Juridisch, Marketing/Communicatie en Training/Opleiding.

Ouder

De ZP’er is met een gemiddelde leeftijd van 47,2 jaar ouder dan de gemiddelde werknemer in Nederland (45 jaar). Volgens directeur Rick Kruiswijk van HeadFirst komt dat doordat veel mensen pas op latere leeftijd zelfstandige worden. “Ervaring en kunde zijn vereisten voor iedere succesvolle zelfstandige,” licht hij toe. “Meer dan 43 procent van alle ZP’ers heeft dan ook een adviserende rol.”

De oudere ZP’er blijkt ook meer te kunnen vragen dan zijn jongere collega. Volgens de gegevens van ZP Facts vragen professionals van ongeveer 56 jaar het hoogste uurtarief.

Kenniswerkers

“Het is niet zo gek dat er meer starters zijn in de zakelijke dienstverlening,” vertelt onderzoeker Arjan van den Born van de Universiteit van Tilburg. “De initiële investeringen in de dienstensector zijn relatief laag. Met een laptop komen veel ZP’ers al een heel eind. Het startersrisico blijft daardoor tot een minimum beperkt.”

Meer onderzoek

Er valt volgens Van den Born nog veel meer te ontdekken over de Zelfstandig Professional. “Daarom komen we voortaan ieder kwartaal met een nieuw rapport,” vertelt hij. Benieuwd? Houd ZP Facts in de gaten.

Redactie