headfirst-tips-tricks-administratie-uitbesteden-voor-en-nadelen

Administratie uitbesteden: voor- en nadelen

Ondernemen is leuk, behalve de administratie die erbij komt kijken. Dat is de mening van het gros van de zzp’ers. Is het dan niet beter om de administratie uit te besteden aan een boekhouder, accountant of administratiekantoor? Administratie uitbesteden: de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Voordelen administratie uitbesteden

Bespaart tijd

Of je de administratie uit moet besteden is met name afhankelijk van de soort onderneming die je hebt. Als je maar een paar uitgaande facturen per maand hebt en weinig inkoop dan kun je met een enkel uurtje per maand je administratie al op orde houden. Als je bijvoorbeeld een aannemersbedrijf hebt dat veel materialen moet inkopen en op veel verschillende adressen werkt, wordt de administratie een stuk ingewikkelder. Dan kan het inhuren van een boekhouder lonen. Dan kun je je tijd volledig besteden aan je corebusiness.

Minder kans op boetes

Je administratie omvat alle gegevens over je onderneming die je op papier of elektronisch vastlegt. Het vormt de basis voor je belastingaangiften. Is je administratie niet volledig, niet binnen een redelijke termijn te controleren of heb je hem niet lang genoeg bewaard, dan kan dat flinke boetes van de Belastingdienst tot gevolg hebben. De Belastingdienst zal dan zelf je omzet en winst vaststellen en de verschuldigde belasting berekenen.

Nadelen administratie uitbesteden

Kost geld

De belangrijkste reden voor veel zzp’ers om geen accountant of boekhouder in te schakelen is het kostenplaatje. Je kunt kiezen voor een accountant en/of een boekhouder. De meeste starters kiezen voor een boekhouder, omdat de kosten voor een accountant hoger zijn. En natuurlijk maakt het ook verschil of je je héle administratie uitbesteedt, of het bijvoorbeeld alleen bij je belastingaangifte laat. Voor een zzp’er zijn de kosten ongeveer 500 euro per jaar. Toch kun je met een goede boekhouder het geld makkelijk terug verdienen, omdat een boekhouder alle fiscale voordelen kent en deze kan benutten voor je bedrijf.

Minder overzicht

Een goede administratie geeft je een goed overzicht van hoe je bedrijf ervoor staat. Je inkomsten, uitgaven en winst staan op een rij en je ziet in één oogopslag of het betalingsgedrag van klanten goed is. Daardoor kun je op tijd ingrijpen als het financieel wat minder gaat met je onderneming. Als je de administratie uitbesteedt kun je dit overzicht ook behouden door alles zelf wel te controleren, maar als je het zelf doet gaat het meer voor je leven.

Minder kennis van zaken

Als je de administratieve rompslomp overdraagt aan een ander, bouw je zelf minder concrete financiële kennis op. Weet jij precies wat creditfacturen zijn? Of hoe je een liquiditeitsbegroting maakt? Als je de tijd en ruimte hebt om dit jezelf aan te leren, zal dit veel voordelen hebben. Je verdiept zo je kennis als ondernemer, waardoor je zekerder in je schoenen staat en beter weet wat rendabel is voor je bedrijf.

Bart van der Geest