beginnen als zelfstandige

Beginnen als zelfstandige? Doe marktonderzoek!

Jij hebt het besluit genomen om te beginnen als zelfstandige. Geweldig! De volgende stap is het plan op papier zetten. Eigenlijk gaat daar nog een stap aan vooraf: marktonderzoek. Een beknopt stappenplan voor de beginnende ZP’er.

Marktonderzoek

Begin te onderzoeken of er meer Zelfstandig Professionals actief zijn in jouw vakgebied en regio. Het scheelt nogal of er slechts een paar of tientallen concurrenten zijn. Voor zo’n onderzoek moest je tien jaar geleden nog een bureau inschakelen, maar nu kan je dankzij Google Maps heel snel zien hoeveel ondernemers in uw regio actief zijn op jouw vakgebied. Toets gewoon op de kaart in het zoekveld jouw beroep of bedrijfssoort in en binnen een paar seconden is het resultaat zichtbaar. Het internet maakt het beginnen als zelfstandige een stuk eenvoudiger!

Wil je een formele bevestiging, dan kun je natuurlijk ook naar de Kamer van Koophandel gaan en daar een overzicht aan vragen. Online is misschien net zo makkelijk. Maak een deugdelijke concurrentieanalyse, inclusief een sterkte/zwakte-matrix.

Financiering

Acht je jezelf nog steeds kansrijk? Dan wordt het tijd om serieus naar de financiering te kijken. Het financieringsplan is eigenlijk een onderdeel van je ondernemingsplan. Een handige tool daarvoor is het Business Model Canvas.

Maak een reële begroting – waarbij zaken als huisvesting, transport en eventueel te gebruiken materiaalkosten in horen te staan.

Inschrijven KvK

Wanneer duidelijk is hoe je die financiering rond kunt krijgen (erfenis, familie, vrienden, overigen), dan wordt het tijd om de zaak formeel te regelen. Een en ander is afhankelijk van de bedrijfsvorm die je kiest – veel zzp’ers werken samen in een of andere rechtsvorm (zie diagram hieronder). Wanneer jij de enige eigenaar bent, dan hoeft je alleen maar jezelf mee te nemen naar de Kamer van Koophandel om jouw bedrijf in te schrijven. Uiteraard heb je goed nagedacht over de bedrijfsnaam en onderzocht of er niet iemand is in dezelfde beroepsgroep met een identieke naam. Je zou namelijk niet de eerste zijn die daar pas achter komt bij de inschrijving!

Bart van der Geest