beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: nodig of niet?

Fouten maken is menselijk en als werknemer bij een bedrijf ben je verzekerd voor eventuele schade. Als zelfstandig professional is dat niet het geval: net zoals je moet zorgen voor je eigen ziektekosten en pensioen, moet jij zelf een beroepsaansprakelijkheidsverzekering regelen. Wat heb je aan zo’n verzekering en hoe regel je er een?

Waarom heb je eigenlijk een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig? Als zelfstandig professional werk je onafhankelijk: jij weet het best hoe je je werk moet doen en adviseert je opdrachtgever over jouw specialiteit. Ook al ben je nog zo goed in wat je doet, iedereen maakt weleens een fout. Ben je niet verzekerd, dan kan een vergissing je duur komen te staan. Voor gebrekkig advies, nalatigheid of verkeerde handelingen kan je opdrachtgever een schadevergoeding eisen.

Voorbeeld

Stel je voor dat je een computerprogramma hebt gemaakt waar een fout in zit. Als gevolg van die fout loopt het systeem van jouw klant in de war. Het bedrijf kan daardoor niet leveren en loopt een grote hoeveelheid omzet mis. Die gemiste omzet ziet jouw klant als schade en die wil hij op jou verhalen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) zijn alle kosten rondom dit soort schadeclaims gedekt. Niet alleen de eventuele schade die je moet vergoeden, maar ook juridische kosten. Het maakt daarbij niet uit of de schadeclaim gerechtvaardigd is.

Wat als ik al een WA-verzekering heb?

Sommige zzp’ers denken dat hun aansprakelijkheid al geregeld is via hun persoonlijke wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA), maar dat klopt niet. Privé-verzekeringen geven namelijk geen enkele dekking voor schade die je vanuit je werk hebt toegebracht.

Aansprakelijkheidsverzekering per beroep

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering gaat vooral over fouten in advies of schending van intellectueel eigendomsrecht. Daarnaast kun je als zzp’er te maken krijgen met schade aan personen of zaken binnen het bedrijf waarvoor je werkt. Stel dat je tijdens je werk een kop koffie over dure apparatuur van je opdrachtgever gooit. Gebeurt dit tijdens je werk als zzp’er, dan ben je niet gedekt door je persoonlijke WA-verzekering en zul je de schade dus zelf moeten betalen. Om je te verzekeren tegen dit soort ongelukjes, bestaat de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). De AVB dekt daadwerkelijke schade aan materialen of personen. De verzekering keert niet uit als je met opzet iets stuk maakt en dekt ook geen schade aan jouw eigen spullen.

Tip

Je kunt soms jouw aansprakelijkheid al beperken in het contract met je opdrachtgever. Stel bijvoorbeeld algemene voorwaarden op waarin je aangeeft in hoeverre je aansprakelijk bent voor schade. Als je in een contract de aansprakelijkheid goed regelt, sta je daardoor wettelijk sterker in je schoenen.

Waar moet je op letten?

Wil je een BAV of AVB (beroepsaansprakelijkheidsverzekering) afsluiten, dan heb je keuze uit een aantal aanbieders. Bij de meeste verzekeringen betaal je per jaar. Er bestaat echter ook een verzekering die je altijd per direct kunt opzeggen. Fijn als je even geen opdracht hebt. Kijk op de website van ZP Control.


De AVB is een relatief goedkope verzekering, die je doorgaans als voor 50 euro kunt afnemen. Een BAV is daarentegen een stuk duurder. De voorwaarden en kosten verschillen per beroepsgroep. Ben je bijvoorbeeld bouwkundig adviseur, dan schat de verzekeringsmaatschappij het risico hoger in dan gemiddeld en betaal je dus meer. Vaak hangt de premie ook af van je jaarloon of -omzet. Grofweg variëren de kosten tussen de 600 tot 1200 euro per kalenderjaar.

Bart van der Geest