Als talentvolle data science consultant ben je overal welkom

Als talentvolle data science consultant ben je overal welkom

De expertise van de data science consultant is de komende jaren overal nodig. Het is een breed vakgebied met prachtige uitdagingen voor ICT-specialisten die sterk zijn in zaken als statistiek en data-analyse. Meer weten? Lees dan snel verder!

De expertise van de data science consultant is de komende jaren overal nodig. Binnen projecten van toonaangevende online bedrijven om het bezoekersgedrag te doorgronden. Maar ook in de zorg om gezondheidsrisico’s te bepalen of mogelijke bijwerkingen van medicijnen te voorspellen. Het is een breed vakgebied met prachtige uitdagingen voor ICT-specialisten die sterk zijn in zaken als statistiek en data-analyse. En technieken als datamining, cluster-analyse of machine learning. Inclusief het vermogen om binnen een bepaalde sector te begrijpen welke informatie echt nodig is en dat ook nog uit te kunnen leggen aan het management.

Data science consultant haalt de krantenkoppen

Vorige week was Mark Zuckerberg op bezoek bij het Europees Parlement. Hij moest zich verantwoorden voor de grootste privacy schending in de geschiedenis van Facebook. In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen bleek het bedrijf Cambridge Analytica enorme hoeveelheden gegevens te hebben verzameld van Facebook gebruikers. Dat begon met 270.000 gebruikers die ze een persoonlijkheidstestje lieten invullen, maar het resultaat was dat men van al hun vrienden de likes, statusupdates en zelfs volledige conversaties wist te bemachtigen. Met die gegevens werd een enorme database van zo’n 80 miljoen potentiële kiezers opgebouwd die met zeer gerichte boodschappen werden benaderd. Ook bij de Brexit verkiezingen lijkt Cambridge Analytica op die manier kiezers te hebben beïnvloed. Het bedrijf is inmiddels ter ziele. Onduidelijk blijft in hoeverre het verantwoordelijk is voor een onverwachte Amerikaanse president en het pijnlijke vertrek van de Britten.

Het is niet de manier waarop een serieuze data science consultant in het nieuws wil komen. Het tekent wel het enorme potentieel van deze specialisatie. Per seconde worden wereldwijd enorme hoeveelheden data geproduceerd. Deels bewust als we bijvoorbeeld een video op YouTube plaatsen. Maar veel vaker onbewust. Want vrijwel elke actie van mensen, voertuigen, apparaten en zelfs dieren wordt bijna automatisch op een of andere manier vastgelegd. Door ons mobieltje, door allerlei sensoren of door de registratiechip in onze kat. Het is de uitdaging voor data science consultants om in die enorme databerg de goudklompjes te vinden.

Voorbeelden van mooie data science opdrachten

Want gelukkig is Cambridge Analytica een negatieve uitzondering binnen een prachtig vakgebied. Juist op data science gebied staan we eigenlijk nog maar aan het begin van wat er allemaal mogelijk is. De analyse van zogeheten ongestructureerde data stelt ons nog voor enorme uitdagingen, maar belooft tegelijkertijd de mooiste resultaten. We zijn heel ver in het analyseren van databases met getallen en andere gestructureerde data, maar bij de analyse en verwerking van beelden, teksten en andere ongestructureerde data valt er nog heel veel te ontwikkelen.

Data science, van commerciële tot maatschappelijke toepassingen

Met data science kunnen we bedrijfsprocessen optimaliseren, potentiële klanten vinden, economische trends voorspellen of fraude herkennen. Bij de persoonlijke suggesties die je krijgt in een webwinkel zijn op de achtergrond data science consultants betrokken om die aanbevelingen zo persoonlijk en effectief mogelijk te maken. Maar ook de politie maakt gebruik van data science om op basis van actuele misdaadstatistieken en andere informatie zo goed mogelijk toekomstige misdaadpatronen te voorspellen. Niet om à la Tom Cruise in Minority Report al voor de misdaad op de crime scene te arriveren. Maar wel om de beperkte middelen zo gericht mogelijk in te zetten bij het voorkomen en oplossen van misdaden. En de Hartstichting investeert bijvoorbeeld in onderzoek naar voortekenen en vage klachten die al in een vroeg stadium op hartproblemen kunnen wijzen.

Innovatieve opdrachten voor jou als data science consultant?

Een fascinerend vakgebied dus waarin je als data science consultant alle kanten op kan, van puur commercieel tot maatschappelijk betrokken. Wil jij als data science consultant graag een nieuwe stap zetten in je carrière? Dan helpt HeadFirst je daar graag bij. Schrijf je in en ga direct op zoek naar actuele data science of wellicht data analytics opdrachten.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.