Als zp’er goed beschermd tegen cyber criminelen

Als zp’er goed beschermd tegen cyber criminelen

Als zelfstandig professional is het altijd al erg belangrijk om jouw devices en netwerk goed te beveiligen. Je moet er niet aan denken dat gegevens van jouw opdrachtgever onbedoeld op straat komen te liggen. Toch kan het geen kwaad om juist nu nog eens extra goed te kijken hoe goed jij beschermd bent tegen cyber criminelen. Omdat in deze coronatijd steeds meer mensen (deels) vanuit huis werken, vinden criminele steeds creatievere wegen om systemen binnen te komen.  In de HeadsUp-webinar ‘Cyber Security’, kijkt ethical hacker, Jochen den Ouden, naar deze steeds groter wordende cyber criminaliteit. Hoe denken digitale aanvallers? En hoe kun jij ervoor zorgen dat je het hackers niet te makkelijk maken? Wij nemen je graag mee in de antwoorden.

Phishing mails
Sinds de uitbraak van COVID-19 is er een enorme stijging te zien in cyber criminaliteit. Servers moesten snel vanuit huis worden gebruikt en veel mensen gingen via een open netwerk aan het werk. Een feest voor digitale hackers. Een voorbeeld van een welbekende cyber aanval waar je aan het begin van de coronacrisis een enorme toename in zag was de ‘phishing mail’. In Italië steeg het aantal phishing aanvallen gelijk enorm, denk bijvoorbeeld aan valse e-mails uit naam van de WHO.

Hoe herken je deze phising mails?

  1. Vaak hebben ze een slechte en onpersoonlijke aanhef (bijvoorbeeld beste klant, relatie)
  2. Ze hebben vaak een dwingende toon
  3. In de mails wordt vaak gevraagd ergens in te loggen
  4. Of zelfs gelijk gevraagd iets te betalen

Twijfel je of een e-mail veilig is? Bekijk dan de site www.checkjelinkje.nl. Deze site geeft aan of een link uit een mail legitiem is. Heb je bedenkingen bij een document dat naar je is verzonden? Dan haal je via de website www.virustotal.com het bestand door een virus database.

Zoom accounts
Naast het versturen van phising mails gingen hackers massaal op zoek naar zoom accounts die open stonden. En werd het hen door alle enthousiaste posts van thuiswerkplekken op social media ook een stuk gemakkelijker gemaakt. Op de foto’s van thuiswerkplekken stonden dikwijls laptopschermen gedeeld met privacy gevoelige informatie. Denk aan URL’s die alleen waren bedoeld voor klanten of collega’s en wachtwoorden op het beeldscherm.

Tips op een rij
Hoe werk je nu op een veilige manier vanuit huis? En voorkom je dat gegevens over klanten, cliënten, patiënten, burgers of collega’s in verkeerde handen vallen? Den Ouden gaf in dit webinar meerdere tips. We zetten ze voor je op een rij:

  1. Zorg voor een goede en werkende back-up.
  2. Maak de back-up online en offline. Maak niet alleen gebruik van cloud diensten maar ook van een externe harde schijf.
  3. Wees alert op verdachte telefoontjes of mailtjes. Cybercriminelen maken gebruik van het nieuws en de situatie die nu speelt.
  4. Maak gebruik van de techniek die aangeboden wordt, zoals Citrix.
  5. Voer altijd de updates uit, zo blijft het systeem veilig.
  6. Maak gebruik van sterke wachtwoorden, ook thuis op het WIFI netwerk.
  7. Maak gebruik van een VPN-verbinding. De verbinding wordt versleuteld, zo maak je het hackers een stuk lastiger.

Ten slotte, doe een tot twee keer per jaar een ‘check up’. Welke privacy gevoelige informatie staat er op jouw computer of van jouw klanten? Welke programma’s gebruik je allemaal? Is dit wel veilig? En wat heb je gedaan om dit veilig te maken? Denk ook eens na over hoe je bestanden deelt. Hiervan kun je alleen de veiligheid garanderen als je dit doet via een beveiligde share of een beveiligde usb-drive. Stel voor jezelf eens een lijst op en zie dit als een APK voor je eigen informatie veiligheid. Zo maak je jezelf bewust van veiligheidsrisico’s en maak je het hackers een stuk minder gemakkelijk.

HeadsUp-webinar ‘Cyber Security’
Benieuwd naar alle tips? Je kijkt de webinar hier terug.

Esmée Ouwehand, Marketing & communicatie medewerker

Esmée Ouwehand (1992) is sinds 2016 werkzaam bij HeadFirst. Nadat zij haar hbo-diploma Communicatie behaalde is zij o.a. werkzaam geweest als ZP’er waarbij zij aan verschillende communicatieprojecten heeft gewerkt. Ouwehand is werkzaam als medewerker marketing en communicatie binnen HeadFirst. Van hieruit is zij verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van onze organisatie.