Banken van detacheerders zijn leeg

Banken van detacheerders zijn leeg

Het wordt voor organisaties steeds ingewikkelder om talent te vinden. Record na record wordt verbroken voor het aantal openstaande vacatures. Ook de grenzen van de flexibele arbeidsmarkt zijn inmiddels bijna bereikt. HeadFirst Group en Intelligence Group toonden in de recent verschenen Talent Monitor dat het (actieve) aanbod van zelfstandig professionals opdroogt en de banken bij detacheerders leegraken. Het percentage ‘leegloop’, gedetacheerden in vaste dienst maar zonder opdracht, is volgens cijfers van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) in een halfjaar gehalveerd.

De VvDN deelt dat het aantal bankzitters ten opzichte van 2020 met ruim 51% is afgenomen tot 3,7%. Dat de ‘leegloop’ zo fors is gedaald ten opzichte van vorig jaar komt vooral doordat er weer meer opdrachten zijn. Detacheerders bereiden zich hierop voor door massaal nieuw personeel te werven. Onderstaand figuur toont een stijging van maar liefst 47% in het aantal vacatures tussen het derde kwartaal van 2020 en het derde kwartaal van 2021. Deze toename bereikt echter nog niet de pieken van kwartaal 4 2019 en kwartaal 1 2018 haalt.

Vermoedelijk gebruiken detacheerders alternatieve manieren om actief personeel te werven en wordt het uitzetten van een vacature – wat op zichzelf een vrij passieve vorm van werven is – minder ingezet. Door de VvDB wordt bijvoorbeeld hard gewerkt om van het negatieve imago van detacheerders af te komen. Middels een eigen CAO voor de detacheringsbranche hopen zij niet meer als uitzender te worden bestempeld, maar als ‘normale’ werkgevers.

Figuur: Vacatureaantallen detacheerders

De zzp’ers die via detacheerders werken, hebben wel steeds vaker een vast contract. Dat percentage is opgelopen van 56,3 naar 58,5%. De druk uit de politiek om flexwerk te bemoeilijken speelt een rol: opdrachtgevers bij de overheid en de financiële sector eisen een dienstverband. Ook het aantal detacheerders dat bemiddelt voor zzp-opdrachten zit flink in de lift. De omzet uit deze activiteiten is in het tweede kwartaal met 19% gegroeid.

Download de Talent Monitor
Meer lezen over de hyperschaarste op de arbeidsmarkt? Download hier de Talent Monitor. Het kwartaalrapport met unieke inzichten over arbeidsmarkt gerelateerde thema’s op basis van de recruitmentdata van Intelligence Group en de inhuurdata van HeadFirst Group.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.