Blockchain: hype of de toekomst?

Blockchain: hype of de toekomst?

Een intrinsieke nieuwsgierigheid naar alles dat nieuw is. Deze omschrijving geeft Jeroen Bulters, eigenaar van Nerd as a Service, aan de term “nerd”. Zichzelf heeft hij dan ook tot Chief Executive Nerd bestempeld. In deze rol ondersteunt hij organisaties bij allerlei technische uitdagingen. Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen gaan in het ZP Radio programma HoofdZaken met hem in gesprek over het veelbesproken onderwerp blockchain.

Vernieuwende technologie

Blockchain laat zich ook wel omschrijven als een web gebaseerde technologie die databases koppelt om transacties te laten plaatsvinden zonder tussenkomst van derde partijen. Ondanks de hype rondom deze technologie, is Bulters van mening dat men er zeker de komende jaren nog meer van gaat horen. “Het is dusdanig vernieuwend dat het een verschuiving van inzetbaarheid gaat betekenen. Vrijwel alle bedrijven willen ‘iets’ met blockchain en zijn vooral benieuwd wat de achterliggende techniek voor hun organisatie kan betekenen. Technieken als peer-to-peer netwerken en consensus algoritmes bestaan al heel lang, maar het grote voordeel van blockchain is de combinatie hiervan.”

“De blockchain-technologie is nog zo jong, waardoor iedereen in de experimenteerfase zit.”
– Jeroen Bulters, Nerd as a Service

Beheer en veiligheid

Bulters: “Het nadeel van blockchain is dat het één van de slechtste databases is. Jij moet er zeker van zijn dat de opgeslagen data niet meer gewijzigd of verwijderd hoeft te worden.” Maar hoe wordt deze data beheerd en hoe veilig is het? Bulters zegt hierover: “Er is een functionaliteit bedacht om informatie te kunnen verwijderen, alleen is dit nooit geïmplementeerd. Daarom blijft de database, bijvoorbeeld voor Bitcoin op 1 januari 2018 al 165 GB, constant groeien. Iedereen heeft de database zelf in handen, jij zou het dus ook zelf moeten versleutelen.”

“Blockchain is in de toekomst niet meer weg te denken.”
– Jeroen Bulters, Nerd as a Service

Tekort aan ZP’ers

Bulters beveelt ZP’ers aan zoveel mogelijk kennis van het onderwerp op te doen, omdat het veel mogelijkheden biedt. “De voorspelling is dat blockchain ieder vakgebied gaat raken, omdat er zoveel verschillende toepassingen te bedenken zijn. Dus zeker niet alleen binnen de IT-sector.” Hoe ZP’ers dit kunnen doen? “Begin met lezen en zorg voor een nerd-mentaliteit, zodat jij een basiskennis creëert”, aldus Bulters. Voor ZP’ers ziet Bulters een gat in de markt: “Er zijn al veel mensen die kijken naar de technologische kant, ook wel speculanten genoemd, maar domeinkennis is nu steeds harder nodig om de vertaling te maken naar het veld.”

Meer weten?

HeadFirst organiseert op dinsdag 8 mei de kennissessie HeadsUp die jou meeneemt in de fundamentals, mythes, businessmodellen en de vijf trends binnen de methode blockchain. Wil jij weten wat jij als ZP’er met Blockchain kunt? Meld je snel aan om deze avond bij te wonen!

Beluister de volledige radio-uitzending met Jeroen Bulters hieronder.

Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.