Concurrentie- en relatiebeding als zzp’er of leverancier

Concurrentie- en relatiebeding als zzp’er of leverancier

Concurrentie- en relatiebeding met een bemiddelaar. Wat moet je ermee als zzp’er of leverancier? We zijn vijf jaar verder sinds we het onderwerp concurrentie- en relatiebeding met zelfstandig professionals aanstipten in een blog. Je zou verwachten dat er inmiddels – in een tijd waarin flexibel werken steeds meer de norm is – ook veel veranderd is, maar dit blijkt niet zo te zijn. Fieldmanager Kyara Esteva Ays en relatiemanager Sven van der Valk, beide werkzaam bij HeadFirst, praten je bij en geven aan waar je als zzp’er of leverancier op moet letten.

In vergelijking met vijf jaar terug zien we wel veranderingen in de flexmarkt. In overheidsaanbestedingstrajecten zie je gelukkig steeds vaker dat opdrachtgevers concurrentie- en relatiebedingen bij hun dienstverleners uitsluiten. Dit geldt voornamelijk voor aanbestedingen die begeleid worden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bij bemiddelaars (intermediairs, broker etc.) is deze verandering helaas nog vaker uitzondering dan regel. Er ligt dus nog altijd een grote verantwoordelijkheid bij zelfstandig professionals en leveranciers.

Lees als altijd vooraf goed de voorwaarden

Als zelfstandig professional komt er veel op je af. Een voorbeeld daarvan is weten welke afspraken je maakt voordat je aan een opdracht begint. Wij zien dit nog wel eens fout gaan. Uit enthousiasme tekenen zzp’ers een overeenkomst zonder goed te lezen wat de voorwaarden zijn. Ook leveranciers gebeurt dit  soms. Daarom adviseren we: kijk voor ondertekening goed naar de voorwaarden die door de opdrachtgever zijn bepaald, zoals een betaaltermijn en verzekeringsvoorwaarden. En wees nog kritischer op bindende voorwaarden die hier vanuit een bemiddelaar aan toegevoegd worden, die niet bij jouw situatie als ondernemer passen. Deze kunnen jou flink belemmeren in jouw flexibiliteit, ook als leverancier zijnde.

Lees de overeenkomst altijd eerst goed door voordat je tekent. Ik heb liever dat je extra contact met mij opneemt, dan dat je ergens akkoord mee gaat waar je niet achterstaat.”
– 
Kyara Esteva Ays, fieldmanager

De beperkingen van een concurrentie- relatiebeding voor jou als zzp’er of leverancier

Wij komen vaak met professionals en leveranciers in contact die advies vragen over een eerder getekend concurrentie- of relatiebeding. Het verbaast ons dat dit nog zo vaak voorkomt.

Laatst kwamen we nog zo’n situatie tegen. Een zelfstandig professional had in ons platform HeadFirst Select een passende opdracht gezien maar helaas had de professional eerder een concurrentiebeding getekend bij een bemiddelaar. Hierdoor konden onze collega’s de zp’er niet voorstellen bij de opdrachtgever. Als zelfstandige zit je door een concurrentiebeding dus vast aan de voorwaarden van de vroegere bemiddelaar, wat in strijd is met de reden waarom jij primair gekozen hebt als zelfstandige te werken: vrijheid.

Voor leveranciers geldt deze beperking ook. Bijvoorbeeld leveranciers die door een bemiddelaar – met een concurrentiebeding – het verbod krijgen om met een opdrachtgever in contact te komen. Een professional van de leverancier wordt dan via die bemiddelaar ingezet bij de opdrachtgever en de accountmanager van de leverancier mag vanaf dat moment niet meer bij de opdrachtgever ‘over de vloer komen’. Sterker nog, vaak geldt deze ‘regel’ nog twee jaar nadat de professional klaar is met de opdracht. Dat is zonde en naar ons idee onnodig. Wij zien organisaties die via ons professionals inhuren als een gezamenlijke opdrachtgever, waar je dus gewoon jouw organisatie bekend mag maken.

“Wij geloven in onze dienstverlening. Als deze goed is, hoef je geen vrees te hebben dat een leverancier of zzp’er een opdracht via een andere bemiddelaar voortzet. Juist dat hoort bij het ondernemerschap.”
Sven van der Valk, relatiemanager

Is een voorwaarde redelijk? Neem contact met ons op

Het belangrijkste is dat je alert blijft wanneer je bepaalde voorwaarden met een organisatie ondertekent. Niet alle voorwaarden zijn reëel. Ook al ben je enthousiast over de opdracht die jij – of jouw professional – mag gaan uitvoeren, op langer termijn kan een concurrentie- of relatiebeding tegen je werken. Je hebt de keuze om als zelfstandig professional te werken bewust gemaakt en jouw idealen mag je best vooropzetten wanneer je aan een opdracht begint.

Doordat de flexibele arbeidsmarkt steeds groter wordt, zie je ook meer voorwaarden oppoppen. Vraag jij je af of een voorwaarde wel redelijk is, dan adviseren wij jou graag. Kijk wat voor jou goed voelt en blijf jezelf ontwikkelen als zzp’er of leverancier. Door onze krachten te bundelen maken we de markt zo eerlijk mogelijk.

Neem contact met ons op voor advies, of om de mogelijkheden voor interessante zzp opdrachten te bespreken.

                                                               zzp'er

Sven van der Valk                                                               Kyara Esteva Ays                                                        

Relatiemanager                                                                           Fieldmanager

sven.vandervalk@headfirst.nl                                                  kyara.esteva@headfirst.nl

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.