Een transparante inhuurmarkt zonder ketens

Een transparante inhuurmarkt zonder ketens

Eerder belichtten we het onderwerp concurrentie- en relatiebeding, maar dit is niet het enige wat wij tegenkomen als inbreuk op de flexibele arbeidsmarkt. Ketens van leveranciers met ‘verborgen marges’ zijn bij ons regelmatig onderwerp van gesprek. HeadFirst pleit al jaren tegen deze troebele voorwaarden, maar hoe ga jij hier als zp’er en leverancier van professionals mee om? En ben jij je eigenlijk wel bewust van deze ketenvorming? Fieldmanager Kyara Esteva Ays en relatiemanager Marvin Kneppers, beide werkzaam bij HeadFirst, vertellen hier meer over.

De flexmarkt kent verschillende type bemiddelaars; intermediairs met (veelal) vaste, lage marges, detacheerders die naast hun vaste personeel een netwerk van specialisten hebben en er zijn werving- en selectiebureaus die professionals helpen bij het zoeken van een geschikte opdracht, maar geen directe overeenkomst hebben met de opdrachtgever. Zij verzorgen inzetten via andere bemiddelaars, veelal intermediairs. Door deze ‘omweg’ ontstaat een keten van bemiddelaars, waardoor marges flink kunnen oplopen. Dit is voor jou als zelfstandig professional of leverancier niet altijd inzichtelijk, maar je betaalt uiteindelijk wel de prijs.

Wat vind jij bemiddeling waard?
Wanneer een opdrachtgever zoekt naar een externe professional, wordt de opdracht via haar partner(s) van externe inhuur uitgezet. HeadFirst plaatst deze opdrachten in het online platform Select. Dit zijn uitsluitend opdrachten bij eindopdrachtgevers; zoals Rabobank, de Belastingdienst en Vattenfall. De bureaus zien deze opdrachten ook voorbijkomen bij verschillende intermediairs. Nadat ze proactief naar professionals – in dienst van leveranciers of op zzp-basis -, hebben gezocht, bieden ze de professional aan via een van de inhuurpartners van de opdrachtgevers. Het bureau gooit hier een marge bovenop die al snel kunnen oplopen tot 15 à 20 euro per uur.

Vanzelfsprekend is de dienst die het bureau levert iets waard, maar vraag jezelf goed af hoeveel dit is. Uiteindelijk is het tarief waarvoor je bij de opdrachtgever aangeboden wordt hoger, dus is de kans dat je opdracht verkrijgt lager. Bemachtig je de opdracht wel, bedenk dan dat het verwachtingspatroon in lijn is met het tarief dat zij betalen, niet het tarief dat jij ontvangt. Ook heb je in een later stadium minder onderhandelingsmogelijkheid over een hoger tarief.

“Wij begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Je ontvangt van meerdere kanten dezelfde interessante opdracht en kiest dan voor de weg waarin je voor jouw idee het best geholpen wordt. Bedenk wel wat je dat waard vindt voordat je akkoord gaat.”
Kyara Esteva Ays, fieldmanager.

 Een transparante flexmarkt
Wij zijn al jaren transparant over de marges voor onze dienstverlening. Dit mag je volgens ons verwachten van een intermediair, maar daar denkt niet iedereen hetzelfde over. Kijk daarom goed via welke weg jij jouw opdracht uitvoert. Het liefst bij bemiddelaars die direct een overeenkomst hebben met de opdrachtgever. Wij helpen daar graag bij. Ook als wij niet de gecontracteerde partner zijn bij een opdrachtgever, adviseren wij bij welke andere intermediair jij het beste terecht kunt.

“Iedere organisatie heeft een eigen verdienmodel en daar is niks mis mee. Dat ze niet transparant zijn in deze marges, daar zit het probleem.”
Marvin Kneppers, relatiemanager

Gelukkig zijn wij niet de enige die zich storen aan de ondoorzichtige flexmarkt. Stichting Inhuurkaart bundelde de krachten van zelfstandig professionals en lanceerde vorig jaar de website inhuurkaart.nl. Op deze website vind je een overzicht van eindklanten en hun voorkeursleveranciers. Wij steunen dit initiatief volop. De markt verandert snel, dus mocht je de opdrachtgever of bemiddelaar die je zoekt niet terugvinden op de website, dan kun je ook altijd contact opnemen met onze field- of relatiemanagers.

Meer informatie over de inhuurmarkt
De inhuurmarkt is best ingewikkeld. Meerdere keren per maand organiseren wij de webinar ‘Vind een opdracht via HeadFirst’ voor zelfstandig professionals. Op een laagdrempelige manier geven wij meer informatie over de inhuurmarkt, opdrachtenplatform Select en hoe je het best onder de aandacht komt bij een opdrachtgever. Kijk hier voor de eerstvolgende bijeenkomst.

Ben je een leverancier van professionals? Dan kun je voor meer informatie altijd contact met ons opnemen. Bij vragen over de inhuurmarkt, ketenvorming of nieuwe opdracht, helpen wij jou graag.

zzp'er                                                        zzp'er

Kyara Esteva Ays                                                           Marvin Kneppers                                                         

Relatiemanager

kyara.esteva@headfirst.nl

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.