Eenvoudig toegang tot opdrachten bij (semi-)overheidsinstanties

Eenvoudig toegang tot opdrachten bij (semi-)overheidsinstanties

Wat een jaar geleden nog een organisatie van 30 mensen was, is inmiddels gegroeid tot een organisatie met bijna 180 collega’s. Sinds oktober 2018 maakt Staffing Management Services deel uit van HeadFirst Group, waar ook de bedrijven HeadFirst en Myler onderdeel van zijn. De Managed Service Provider staat mede bekend als specialist in het leveren van Inhuurdesk (marktplaats) oplossingen. Zo is Staffing MS een vooraanstaand dienstverlener van het Dynamisch Aankoop Systeem (DAS). Wouter Waaijenberg, algemeen directeur bij Staffing MS, legt in HoofdZaken aan ZP Radio-man Sebas Krijgsman en HeadFirst-collega Paul van Leeuwen uit wat een DAS is, hoe het werkt en vooral wat de voordelen ervan zijn.

Op 1 juli 2016 trad de herziende Aanbestedingswet in werking. Met als gevolg dat aanbestedingsplichtige organisaties opnieuw moesten nadenken over hun inhuurstrategie. Vele van hen stapten van een inhuurmarktplaats over naar een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS). “De veelgebruikte marktplaatsen konden – met een aantal ‘rechtmatige’ aanvullingen – geschikt gemaakt worden voor het werken met een DAS, zodat (semi-)overheidsorganisaties conform de Europese aanbestedingsregels externe professionals kunnen inhuren. Het DAS is een rechtmatig ondersteunend middel, welke wij als onderdeel van de Inhuurdesk kunnen aanbieden. Allemaal met hetzelfde doel: om opdrachten te publiceren en aanvullend het contractbeheer mee te faciliteren”, aldus Waaijenberg.

“Inmiddels hebben bijna 20 organisaties een Inhuurdesk mét DAS en nog eens 80 Opdrachtgevers een Inhuurdesk zonder DAS.”
Wouter Waaijenberg, algemeen directeur Staffing MS (onderdeel van HeadFirst Group)

Onderdeel van een groter geheel

Veel Opdrachtgevers zoeken naar een efficiënte manier om aanvragen zo breed mogelijk binnen de markt te verspreiden om uiteindelijk de best passende kandidaat te vinden. “Met de Inhuurdesk bieden wij een oplossing om de voordelen van een openbare marktbenadering te combineren met de gesloten marktstructuur van een raamovereenkomst, welke via een intermediar – zoals HeadFirst – wordt aangeboden”, vertelt Waaijenberg. Dit maakt dat Staffing MS, sinds zij onderdeel is van HeadFirst Group, best of both worlds kan bieden aan de Opdrachtgevers en professionals. Hij vervolgt: “Als Managed Service Provider is onafhankelijkheid echter de allerbelangrijkste kernwaarde. Daarom bestaan wij als zelfstandige organisatie binnen de groep en geven wij altijd een onafhankelijk advies. Het gaat om de beste oplossing. De kwalificaties van de kandidaat zijn hierin leidend, niet de Leverancier.”

Waaijenberg benadrukt dat de Inhuurdesk er niet alleen is als ondersteunende tool voor afdeling Inkoop. “Wij zetten een DAS in als aanvulling op de dienstverlening, maar om echt grip te krijgen is er ook draagvlak nodig bij HR, (budget)managers en de business. Om de toegevoegde waarde van het gebruik van een DAS te ervaren, is het belangrijk dat zij er allemaal achter staan.”

“Wij zorgen ervoor dat iedereen de gelegenheid krijgt zichzelf aan te bieden.”
Wouter Waaijenberg, algemeen directeur Staffing MS (onderdeel van HeadFirst Group)

Ook de aanbodzijde profiteert

Waaijenberg legt uit dat professionals die aan de slag willen bij een Opdrachtgever met raamovereenkomsten, doorgaans uitkomen bij grote intermediairs. De contracten zijn vaak omvangrijk en er worden veelal strenge eisen gesteld aan referenties. Een klein bureau komt daardoor niet zomaar in aanmerking. Een DAS biedt die mogelijkheid om rechtstreeks in contact te komen met een Opdrachtgever. Iedereen krijgt bij elke opdracht een kans. Waaijenberg: “Vooral Zelfstandig Professionals en Leveranciers van professionals profiteren hiervan. Zij kunnen zich met een KvK-nummer gratis aanmelden bij de Inhuurdesk van de Opdrachtgever om online te reageren op de aangeboden opdrachten. Professionals zijn daarmee vindbaar voor deze specifieke Opdrachtgever.

Als Opdrachtgever kun je daarmee overspoeld worden met cv’s. Staffing MS biedt daarom de mogelijkheid om een preselectie als eerste filter in het beoordelingsproces te hanteren, zodat de Opdrachtgever wordt geholpen in gesprek te komen met gekwalificeerde kandidaten. Het DAS ondersteunt hierin het proces, maar de Opdrachtgever besluit zelf met welke kandidaten de intake plaats zal vinden.”

Bezoek de website van de Inhuurdesk voor een overzicht van actuele opdrachten of neem een kijkje op een DAS Inhuurdesk van één van de volgende Opdrachtgevers:

De volledige radio-uitzending met Wouter Waaijenberg kun je hieronder beluisteren.

Bezoek de website van ZP Radio voor eerdere uitzendingen van HoofdZaken.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.