Impact coronacrisis op ICT’ers beperkt

Impact coronacrisis op ICT’ers beperkt

Waar we de afgelopen jaren een florerende economie zagen, kwamen we in 2020 onverwacht in de coronacrisis terecht. Een crisis met veel impact op de arbeidsmarkt, zo ook de flexibele arbeidsmarkt. Desondanks zijn de gevolgen voor ICT-beroepen beperkt gebleven, dit blijkt uit de ICT-beroepen Barometer arbeidsmarkt van UWV. Het aantal ICT’ers groeide in 2020 verder en de arbeidsmarkt was eind 2020 weer zeer krap.

Kansrijke beroepen binnen ICT
UWV heeft een Barometer gemaakt met daarin de laatste ontwikkelingen binnen ICT-beroepen. In de barometer staan onder andere WW-cijfers, de ontwikkeling van het aantal vacatures en de invloed die corona heeft op ICT-beroepen. Uit cijfers van de Barometer april 2021 blijkt dat er 71.000 zelfstandigen werkzaam zijn met een ICT-beroep, voornamelijk zzp’ers (65.000). De meeste ICT’ers werken op het gebied van software-en applicatieontwikkeling. Tussen 2018 en 2020 groeide deze groep het sterkst.

Verder is te zien dat in de eerste helft van 2020 het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen daalde. Halverwege 2020 begon het aantal vacatures alweer te stijgen. Tegelijkertijd betreft het nog steeds een zeer krappe arbeidsmarkt, dit geldt met name voor de functies:

  • BI specialisten, data analisten, data scientists
  • Applicatie-, systeem- en functioneel beheerders
  • Programmeurs / developers specifieke talen

Toenemende vraag naar ICT’ers
UWV verwacht zelf dat het aantal banen in de ICT-sector in 2021 blijft toenemen. Door de coronacrisis krijgt de behoefte van consumenten en het bedrijfsleven om te digitaliseren een extra duw. Dit beeld komt overeen met de visie die HeadFirst Group CEO Han Kolff begin dit jaar schetste. In deze blog verkondigde hij dat Corona de flexibilisering van de arbeidsmarkt verder stuwt, voortkomend uit de verder stijgende behoefte bij organisaties om mee te bewegen met de markt, de noodzaak tot grip op inhuur en een nieuwe boost in digitalisering.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.