Ondernemen in een flexmarkt onder coronadruk

Ondernemen in een flexmarkt onder coronadruk

Op woensdag 13 mei organiseerde HeadFirst Group, in samenwerking met partner ONL voor Ondernemers, een tweede webinar genaamd ‘Ondernemen in een flexmarkt onder coronadruk’. Na het eerdere succes van de webinar voor Zelfstandig Professionals, deelde Hans Biesheuvel, voorzitter ONL, deze keer informatie gefocust op directeuren, accountmanagers en andere vertegenwoordigers van leveranciers van extern personeel.

ONL, gevestigd in het hartje van Den Haag, zit dichtbij het vuur en zet zich juist in deze periode met man en macht in om de belangen van ondernemers en organisaties te behartigen. Biesheuvel kwam in de webinar dan ook direct ter zaken, met de laatste politieke ontwikkelingen in tijden van de coronacrisis. “ONL maakt onderdeel uit van de kleine groep die meepraat over fiscale en economische maatregelen. We zitten daar echt middenin’’, aldus Biesheuvel.

Kickstartplan voor het opstarten van de economie na corona
Tijdens de eerdere webinar gaf Biesheuvel inzicht in het tienpuntenplan van ONL, waarbij de focus voornamelijk ligt op de intelligente lock-down. Met dit in het achterhoofd wil ONL nu vooruit kijken: “het is echt van belang om met een goede exit-strategie te komen waarmee Nederland weer aan de slag kan na corona’’, zo vertelt Biesheuvel. “Dit heeft zich vertaald in het ONL Ondernemersmanifest ‘Overleven en Vernieuwen’, een bundel vol met concrete voorstellen voor het opstarten van de economie.” Op 6 mei heeft Biesheuvel dit manifest gepresenteerd aan premier Rutte in het Torentje. ONL staat momenteel nauw in contact met minister Koolmees en minister Wiebes over de inhoud van het tweede steunpakket.

Hoe ervaart men ondernemen in de coronacrisis?
Naast de informatie die Biesheuvel gaf, stond in dit webinar ook de mening en ervaringen van de luisteraars centraal. Wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de NOW-regeling? En is men tevreden over de huidige steunpakketten van de overheid? Deze vragen werden aan de deelnemers voorgelegd. Slechts 13% van de respondenten gaf aan dat er gebruik wordt gemaakt van de NOW-regeling. Anderzijds kwam naar voren dat 63% van de respondenten aangaf dat er door de organisatie geen gebruik gemaakt wordt van de NOW-regeling.

Ook de GO-regeling, een borgstellingsregeling van de overheid voor krediet van banken aan organisaties, kwam aan bod. Opvallend was dat 28% aangaf dat de organisatie niet in aanmerking komt voor de GO-regeling. 11% maakt gebruik van deze borgstellingsregeling en 28% gaf aan gebruik te maken van een andere financieringsregeling van de overheid. Tot slot werd er gevraagd of men meer steun verwacht van de overheid tijdens deze coronacrisis. Een ruime meerderheid, 62%, vindt de huidige steunmaatregelen van de overheid voldoende.

Q&A
Richting het einde van de webinar was er nog ruimte voor een interactief Q&A. Biesheuvel beantwoordde verschillende vragen over o.a. de ontslagboete in de NOW-regeling en de lopende discussie over de Wet DBA. “Rondom de Wet DBA heb ik regelmatig contact met staatssecretaris Vijlbrief. Ik verwacht op korte termijn meer duidelijkheid over dit onderwerp. In de coalitie is op dit moment wel de motivatie om bepaalde trajecten te versnellen en discussies naar voren te trekken. Men worstelt namelijk al jaren met dit zzp-dossier.’’

Zit jij met jouw organisatie in zwaar weer of heb jij als ondernemer vragen? Biesheuvel benadrukte in de webinar meerdere malen dat ondernemers en bedrijven met hun vragen altijd terecht kunnen bij ONL. “Stuur jouw e-mail naar corona@onl.nl, download de ONL-Ondernemersapp of laat je vraag achter via een van onze mediakanalen. ONL gaat voor je aan de slag!”

Esmée Ouwehand, Marketing & communicatie medewerker

Esmée Ouwehand (1992) is sinds 2016 werkzaam bij HeadFirst. Nadat zij haar hbo-diploma Communicatie behaalde is zij o.a. werkzaam geweest als ZP’er waarbij zij aan verschillende communicatieprojecten heeft gewerkt. Ouwehand is werkzaam als medewerker marketing en communicatie binnen HeadFirst. Van hieruit is zij verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van onze organisatie.