Op zoek naar technische ICT vacatures?

Op zoek naar technische ICT vacatures?

Natuurlijk, ICT vacatures hebben van nature vaak al een behoorlijk technisch component. Maar er zijn projecten waarin technische knowhow nog net wat belangrijker is. Bijvoorbeeld als het om vitale infrastructuren gaat.

Die term klinkt wellicht wat abstract maar dat is het zeker niet meer als je tussen duizenden vakantiegangers op een veldbedje moet wachten tot de brandstofvoorziening op Schiphol weer op gang komt. De chaos op de luchthaven eind juli was zomaar een voorbeeld van hoe afhankelijk we vandaag de dag zijn van zulke kritische infrastructuren. En ook al is de oorzaak in dit specifieke geval nog niet bekend gemaakt, steeds vaker blijkt IT een sleutelrol te spelen.

Beveiliging van infrastructuren

Hoe zit het eigenlijk met die kritische infrastructuren en hoe beveiligen we ze? De Technische Universiteit Twente deed in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum (WODC) specifiek onderzoek naar wat je met wat creatieve vrijheid wel de ‘usb-aansluitingen van industrie en infrastructuren’ zou kunnen noemen. Talloze machines en installaties worden tegenwoordig gemonitord en zelfs aangestuurd via zogenaamde SCADA of ICS devices. Je komt die systemen tegen in de besturing van verkeerslichten, gebouwbeheersystemen en zelfs de grote attracties van pretparken. Maar dus ook in onze energiecentrales, telecommunicatienetten en watermanagementsystemen zoals sluizen, gemalen en bruggen.

De TU Twente onderzoekers checkten hoe makkelijk die systemen toegankelijk waren en vonden zonder al te veel moeite zo’n duizend systemen in ons land die via het internet te benaderen zijn. Meer dan 50 daarvan leken direct kwetsbaar.

Wat betekent dat volgens de onderzoekers?

Het rapport van de WODC is onder andere naar de Tweede Kamer gestuurd en zal daar ongetwijfeld tot de conclusie leiden dat we meer aandacht moesten besteden aan de beveiliging van onze vitale infrastructuren. Een van de opties die de TU Twente zelf noemt, is meer gebruik maken van aparte netwerken die niet of minder makkelijk via internet te benaderen zijn. Al zal dat hooguit een deel van de oplossing zijn.

Zo integreren we deze infrastructuren juist steeds vaker met andere ICT systemen om ze volledig automatisch te kunnen monitoren en beheren. En een van de meest beroemde hacks van SCADA systemen bewees dat je ook helemaal geen open internet nodig hebt. Het beruchte Stuxnet virus waarmee het Iraanse atoomprogramma rond 2010 werd gesaboteerd, kwam via een usb stick op een volledig afgesloten netwerk terecht. Ook het netwerk waarin het Industroyer virus huishield en een deel van de stroomvoorziening in Oekraïne platlegde, was afgesloten van de buitenwereld via een zogeheten ‘air gap’.

Kortom, ICT gaat vaak veel verder dan bedrijfsapplicaties en kantoorautomatisering. Er zijn dan ook veel ICT vacatures die om dit soort technische knowhow vragen.

Op zoek naar uitdagende ICT vacatures?

Heb jij specialistische kennis en ervaring in je bagage? En is het weer eens tijd voor een nieuwe uitdaging? In een andere organisatie of een andere markt? Check dan ons overzicht met ICT vacatures. Of beter nog, registreer je direct bij HeadFirst. Dan ben je altijd op de hoogte van de laatste vacatures en opdrachten.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.