CRM-systemen voor ZP’ers

Customer Relationship Management, oftewel CRM, is een werkwijze waarmee je contactmomenten met klanten en relaties optimaliseert. Dit doe je met behulp van een CRM-systeem. Met het juiste CRM kun je als ZP’er efficiënter werken.

Wat is een CRM-systeem?

Een CRM-systeem is een database waarin alle klantgegevens worden opgeslagen. Het helpt jou als Zelfstandig Professional met het persoonlijk benaderen van klanten en ondersteunt je bij een klantgerichte aanpak. Je kunt gegevens over je klanten opslaan, zodat je op een later moment kunt terugvinden wie je wanneer, waarover hebt gesproken.

Soorten CRM-systemen

Er zijn CRM-systemen in alle soorten en maten. Dit varieert van gratis basissystemen tot dure uitgebreide software. Vaak heb je als Zelfstandig Professional geen uitgebreid CRM-systeem nodig en kom je er met een paar euro per maand (of soms zelfs gratis) vanaf. Je kunt kiezen uit verschillende systemen:

  • Webbased: Zowel de database als de applicatie worden geïnstalleerd op je server. De installatie en het onderhoud is daardoor erg makkelijk en gebruiksvriendelijk.
  • Cloud: Deze webbased systemen hoef je niet op je eigen server te installeren, want je werkt in de cloud. Hierdoor heb je ook geen last van onderhoud.
  • Open source: Dit zijn systemen die vrij beschikbaar zijn. Je kunt de software hiervan gratis downloaden en installeren op je eigen server.

Voor- en nadelen van CRM

Het grootste voordeel van CRM is de betere stroomlijning van het proces rondom het contact met klanten. Je hebt altijd een duidelijk overzicht van de informatie van klanten, waardoor je gemakkelijk kunt zien wanneer het weer tijd is om een bepaalde klant te bellen.

Toch brengt CRM ook een aantal nadelen met zich mee. Zo kunnen systemen die op je server worden geïnstalleerd een groot deel van je schijfruimte en werkgeheugen in beslag nemen. Daarnaast heeft ook ieder pakket zijn eigen voor- en nadelen. Kies daarom niet zomaar voor een duur systeem.


Geschikte systemen

Als ZP’er kun je prima uit de voeten met goedkope of gratis systemen, zoals:

  • Salesforce: een cloud-systeem dat al vanaf 27 euro per maand te gebruiken is. Je kunt Salesforce gebruiken via je smartphone, laptop en tablet en is dus gemakkelijk toegankelijk.
  • Perfectview: een Nederlands online systeem met een gratis testversie. Net als Salesforce is het gemakkelijk met alle apparaten toegankelijk. Wanneer je testversie is verlopen betaal je als ZP’er 10 euro per maand.
  • Insightly: een gratis online systeem dat feilloos aansluit bij Google applicaties als Gmail. Wanneer je meer dan 2.500 klanten hebt ga je hiervoor 7 euro per klant betalen. Ook Insightly is op alle mobiele apparaten te gebruiken.

Bart van der Geest