Financial controller

Een kijkje in het werk van een financial controller

Ben je goed met cijfers? Dan kun je bijvoorbeeld analist, boekhouder of financieel consultant worden. Zelfstandig Professional Rob Rothuizen (44) is financial controller. Hij houdt het financiële reilen en zeilen van een bedrijf in de gaten. Hoe werkt dat precies?

Wat doet een financial controller precies?

Rob: “Je kunt het zien als hoofd administratie. De boekhouding van een bedrijf voert alle data in in een systeem en ik zorg ervoor dat daarvan een financiële balans wordt gemaakt. Dat betekent: een overzicht van de omzet, de kosten en een analyse van wat beter kan. Zo kan de ondernemer zien hoe gezond zijn bedrijf financieel is.”

Hoe komt het dat je ZP’er geworden bent?

“Na mijn studie economie ben ik in loondienst gegaan. Ik heb toen in zes jaar tijd bij drie bedrijven gewerkt. Rond 2001 ontstond de ‘internetbubbel’. Internet werd heel populair en daarin werd veel geld geïnvesteerd. Ineens hield de geldstroom op en toen volgde er een ontslagronde bij ons bedrijf. Ik was net vader geworden en moest de afweging maken of ik opnieuw ergens in loondienst wilde gaan, waarbij ik op en neer zou moeten reizen, of dat ik voor mezelf wilde beginnen. Ik denk dat je commercieel gedreven moet zijn als ondernemer, en dat ben ik. Toen heb ik de keuze gemaakt om ondernemer te worden.”

Hoe kom je aan klanten?

“Ik heb een uitgebreid netwerk dat ik goed onderhoud. Dat is belangrijk, want ik haal daar opdrachten uit. Ik heb geen visitekaartjes, want die gebruikt niemand meer. Ik probeer er altijd voor te zorgen dat ik met naam en telefoonnummer sta opgeslagen in de telefoon van mijn opdrachtgever, dat werkt veel beter. Daarnaast link ik altijd met mensen op LinkedIn en maak ik ook gebruik van recruiters. Ik zit eigenlijk nooit zonder werk.”

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Altijd anders! Ik doe veel verschillende dingen, het is ook maar net wat de opdrachtgever nodig heeft. Ik maak financiële rapportages, optimaliseer de administratie en momenteel ben ik ook bezig met het klaarmaken van een bedrijf voor het einde van een boekjaar. Ik ben interimmer, dus ik zit gemiddeld een half jaar tot een jaar bij een opdrachtgever. Vaak is er dan net iemand ontslagen of met een burn-out weggegaan. Daardoor wordt het werk vaak rommelig achtergelaten en dat ga ik dan structureel verbeteren.”

Hoe kijk je tegen de toekomst van je bedrijf aan?

“Ik denk dat ik dit werk over tien jaar nog doe, want ik vind het hartstikke leuk. De afwisseling, de spanning van klussen binnenhalen en hard werken voor een mooi resultaat. Ik vind het leuk om met cijfers te werken en ik houd van ondernemer zijn. Het geeft me de vrijheid om alles zelf in te delen en ik hoef geen verantwoording af te leggen aan een manager. Er zitten natuurlijk ook nadelen aan, maar ik zal het niet opgeven.”

Bart van der Geest