headfirst-tips-tricks-een-potje-golf-recreatie-of-bedrijfsuren

Een potje golf: recreatie of bedrijfsuren?

Je wilt als ondernemer aan je urencriterium van 1.225 uur voldoen voor de Belastingdienst. Valt een borrel drinken met prospects of een potje golfen met een collega-ZP’er hieronder? Zo bepaal je of de uren die jij investeert in netwerken tellen als bedrijfsuren.

Netwerken onder werkzaamheden

De werkzaamheden die vallen onder het urencriterium zijn opgedeeld in twee categorieën: directe en indirecte werkzaamheden. Onder directe werkzaamheden vallen voorbereiding van opdrachten, uitvoering van opdrachten en reizen naar en van je opdrachtgever. Onder indirecte werkzaamheden vallen administratie, acquisitie, scholing en het onderhouden van je werkruimte. Met dit onderscheid wordt duidelijk dat je netwerken kunt plaatsen onder acquisitie: je hebt contact met andere ZP’ers en kunt daardoor klanten binnenhalen.

Verantwoording uren

Je moet je uren kunnen verantwoorden aan de Belastingdienst. Het is verstandig om je uren zo precies mogelijk bij te houden, want met een te globale urenregistratie kun je in de problemen komen. Hoe kun je netwerken dan toch verantwoorden? Netwerkborrels houden meestal een strak schema aan. Je kunt dit makkelijk verantwoorden door bewijs te tonen dat je er was met een badge of entreebewijs.

Golfen voor je bedrijf

Er zijn natuurlijk meerdere manieren om te netwerken. Je kunt naar een evenement gaan waarvan je weet dat er veel prospects zijn of je gaat golfen met een collega-ZP’er om over potentiële opdrachten te praten. Sommige organisaties zijn speciaal gericht op het samenbrengen van Zelfstandig Professionals via recreatie. Zo kun je bijvoorbeeld lid worden van de community van ZP Golf en regelmatig een potje golfen met andere ZP’ers met passie voor ondernemerschap. Je kunt jouw deelname aan activiteiten van dit soort organisaties makkelijk verantwoorden als bedrijfsuren, want het doel van deze evenementen is ‘netwerken’.

Bart van der Geest