Heb ik als thuiswerker belastingvoordeel?

Veel Zelfstandig Professionals werken vanuit huis. Het scheelt tijd en het kan in sommige gevallen zelfs belastingvoordeel opleveren. Lees hier welke kostenposten je wel en niet kunt aftrekken.

Werkruimte

In bijna alle gevallen zijn de kosten voor je werkruimte in huis niet aftrekbaar. Je thuiskantoor moet namelijk apart verhuurbaar zijn, dus een aparte ingang en toilet hebben. Ook moet het grootste deel van je inkomen op je thuiskantoor worden verdiend.

Kantoorinrichting

De kosten van de inrichting van je werkplek zijn niet zomaar aftrekbaar. Pas als de kosten van je thuiswerkplek aftrekbaar zijn, mag je ook de inrichting hiervan aftrekken.

Apparaten

Printers, laptops, software, koptelefoons etc. worden gezien als bedrijfskosten en zijn dus aftrekbaar.

Werkkleding

De kosten van werkkleding zijn geheel aftrekbaar. Toch kun je niet zomaar de kosten van een nieuw jasje aftrekken. Werkkleding moet kleding zijn die je alleen kunt dragen in het kader van je bedrijf, zoals een uniform. Als de kleding ook buiten werktijd gedragen wordt, moet er een beeldmerk van minimaal 70 cm2 op zitten. Aktetassen mogen (ook zonder beeldmerk) wel volledig worden afgetrokken. 

Telefoonabonnement

De kosten van je telefoonabonnement op het huisadres mogen niet worden afgetrokken. Dit geldt niet voor de kosten die je maakt voor zakelijke gesprekken.

Privé auto

Wanneer je minder dan 500 privékilometers rijdt, komt je auto op naam van je bedrijf te staan. Als je meer kilometers maakt voor privédoeleinden, kun je de kosten van je auto voor een deel aftrekken. De hoogte hiervan is afhankelijk van de verhouding tussen je zakelijke kilometers en het totaal aantal gereden kilometers. Als 20 procent hiervan uit zakelijke kilometers bestaat, kun je ook twintig procent van de kosten aftrekken.

Auto van de zaak

De kosten van een auto van de zaak kun je volledig aftrekken. Gebruik je de auto ook voor meer dan 500 kilometer aan privéritjes? Dan moet je bijtelling betalen.

Overige kosten

Verzekeringen, kosten voor je inschrijving in het handelsregister, briefpapier en ander correspondentiemateriaal zijn volledig aftrekbaar.

Bart van der Geest