headfirst-tips-tricks-hoe-kleed-ik-mij-professioneel

Hoe kleed ik mij professioneel?

Je krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk achter te laten. Een verzorgd uiterlijk en representatieve kleding spelen daarbij een grote rol. 5 tips om professioneel voor de dag te komen.

1. Kies de juiste kleur

De kleuren die je kiest, bepalen voor een groot deel hoe je overkomt. Juist in een zakelijke setting is het erg belangrijk daarover na te denken. Wanneer je kleuren draagt die jouw gelaat niet complimenteren, kun je vermoeid overkomen. Hou daarom verschillende kleuren bij je gezicht en ontdek welke kleuren jouw gezicht goed doen. Doe dit wel bij goed daglicht.

Los van de kleuren die jou het meest voordelig voor de dag laten komen, zijn er een aantal vuistregels. Donkergrijs en donkerblauw zijn kleuren die geassocieerd worden met een betrouwbare en zakelijke houding. Rood is een krachtige kleur, die goed gedragen kan worden op het moment dat je een presentatie moet geven. Mannen kunnen in zo’n geval bijvoorbeeld voor een rode stropdas kiezen.

2. Kleed je naar je beroep

De branche waarin je werkt, bepaalt de kledingregels. Als je in de financiële dienstverlening werkt dan is formele kleding gewenst. Denk aan een pak met stropdas en voor dames een kokerrok. Maar als docent of journalist kun je er ook representatief uitzien met een spijkerbroek, overhemd of blouse en colbertje. Dat past dan ook veel beter bij je rol. Het zou in die branches juist vreemd zijn als je in driedelig pak op een afspraak verschijnt.

3. Beter overdressed dan underdressed

Als je voor het eerst een nieuwe opdrachtgever ontmoet, is het verstandig beter overdressed dan underdressed op de afspraak te verschijnen. Het getuigt van respect naar de opdrachtgever toe wanneer je je netjes kleedt. Als je een opdrachtgever beter kent, kun je je informeler kleden tijdens afspraken. Is de eerste ontmoeting tot stand gekomen via een bemiddelaar, dan kan deze je ongetwijfeld tips geven over de gangbare kledingstijl (formeel of informeel) bij de opdrachtgever.

4. Kies de trends die bij jou passen

Trends zijn niet altijd voor iedereen geschikt. Momenteel zijn pakken met een sluik silhouet in de mode. Premier Rutte draagt dit soort pakken vaak. Maar als dit niet bij je past, kom je niet ontspannen over tijdens een zakelijke afspraak. Je hoeft dus niet met alle winden mee te waaien. Als jij je prettiger voelt in een losser pak, kies daar dan voor.

5. Laat je persoonlijkheid zien

Vooral in een zeer formele setting is het lastig jezelf te onderscheiden van alle andere mensen die een pak of kokerrok dragen. Verwerk in zo’n geval details in je outfit die jouw persoonlijkheid onderstrepen. Je opdrachtgever wil immers weten wie hij tegenover zich heeft. Mannen moeten dan denken aan sokken of een stropdas met een dessin. Vrouwen kunnen kiezen voor schoenen, een handtas of een sjaal die past bij hun persoonlijkheid.

 

Bart van der Geest