headfirst-tips-tricks-hoe-maak-ik-een-website

Hoe maak ik een website?

Het is zover, ook online wil je je presenteren. Kom professioneel over en zorg voor een heldere eigen website. In dit artikel vertellen we je hoe je in vijf stappen een eigen internetsite maakt.

Stap 1: Bepaal en registreer je domeinnaam

De eerste stap is een domeinnaam te bedenken en vast te leggen. De domeinnaam kan je bedrijfsnaam zijn. Kies in ieder geval voor een naam die goed te onthouden is, zodat jouw klanten je website goed kunnen terugvinden. Het vastleggen en checken kun je onder andere doen bij een provider als www.transip.nl, www.mijndomein.nl, www.hostnet.nl.

Stap 2: Kies een hostingprovider

Host betekent in het Engels gastheer. Een hostingbedrijf is dus de gastheer waar je je website aan toevertrouwd. Zij moeten er voor zorgen dat je website 24 uur per dag bereikbaar is. Maar hoe kies je? Let hierbij op: budget, benodigde webruimte (dit is afhankelijk van afbeeldingen en animaties) en de verwachte hoeveelheid dataverkeer. Een handige vergelijksite is bijvoorbeeld: www.hostingwijzer.nl. De kosten lopen uiteen. Het grootste verschil zit hem tussen een dedicated server en een shared server. Een dedicated server is vooral bedoeld voor grote websites met veel bezoekers. Een dedicated server kost zo een paar honderd euro per maand. Een shared server biedt ruimte aan meerdere kleine websites en is een stuk goedkoper; een paar tientjes per maand.

Stap 3: Kies een ontwerp

Er zijn verschillende manieren om een website te ontwerpen. Het goedkoopste is gebruik te maken van een kant-en-klaar-ontwerp, die je op internet kunt vinden. Ook hostingproviders bieden vaak een online mogelijkheid om een website te bouwen. Nadeel is wel dat hier beperkingen aan zitten en dat je altijd afhankelijk bent van de mogelijkheden. Een derde manier is om je website te maken met blog-software als WordPress. Er zijn duizenden templates en plugins beschikbaar. En natuurlijk kun je een website laten ontwerpen door een professionele webdesigner. Let er hierbij op dat je duidelijke afspraken maakt over het bijhouden en updaten van jouw website.

Stap 4: Bedenk de inhoud

Bedenk altijd: voor wie schrijf ik en wat is het doel van  je website? Aan de hand daarvan bepaal je de inhoud. Zorg ervoor dat je site altijd up-to-date en relevant  is. Je contactgegevens moeten goed vindbaar zijn.

Stap 5: Bezoek op je website!

Er komen dagelijks duizenden nieuwe sites bij op het internet en het is dus zaak om gevonden te worden. Via Google, maar ook andere verkeersbronnen komen bezoekers op je website. Google Analytics is een gratis dienst van Google. De analysetool biedt inzicht in je bezoek zodat je kunt bepalen waar je op bij kunt sturen.

Bart van der Geest