headfirst-tips-tricks-hoe-schrijf-ik-een-cv

Hoe schrijf ik een cv?

Met een curriculum vitae laat je als zzp’er in één oogopslag zien hoe het zit met je opleiding en werkervaring. Maar hoe maak je een aantrekkelijk cv en wat moet erin staan? Zeven tips.

Tip 1: Wat staat erin?

Als zzp’er staan in je cv in elk geval de volgende zaken:

– Je naam, bedrijfsnaam, kvk-nummer en contactgegevens (adres, telefoonnummer).

– Relevante werkervaring

– Relevante opleidingen en cursussen

– Relevante vaardigheden

– Taalvaardigheden

Aanvullende informatie, zoals rijbewijs, bereidheid om cursussen te volgen, mate van flexibiliteit (als je bijvoorbeeld ook andere opdrachten hebt, ben je niet iedere dag beschikbaar)

Tip 2: Je cv is dynamisch

De inhoud van je cv verschilt per opdrachtgever. In de opsomming hierboven zag je regelmatig het woord ‘relevant’. Dit betekent dat je bij ieder onderdeel per opdrachtgever moet bepalen wat belangrijk is. Wil je een opdracht binnenslepen waarbij je veel met buitenlandse klanten communiceert, dan is het goed om je stages of reizen naar het buitenland op je cv te zetten. Is creativiteit van belang, dan kun je jouw illustratiecursus op je cv plaatsen.

Tip 3: Begin met een ‘moeder-cv’

Ga je aan de slag met je curriculum vitae, maak dan eerst een heel uitgebreid document. Daarin zet je al je opleidingen, cursussen en werkervaring. Vervolgens selecteer je per opdracht de relevante informatie.

Tip 4: Eén kantje is genoeg

Selecteer en vertel je toekomstige opdrachtgever alleen wat van belang is. Je klant hoeft echt niet te weten op welke basisschool je hebt gezeten en dat je je zwemdiploma hebt gehaald. Tenzij je solliciteert naar een opdracht als badmeester natuurlijk ;-)

Tip 5: Chronologisch of laatste opdracht eerst?

Vroeger werden cv’s standaard in chronologische volgorde opgesteld: beginnend bij je eerste opleiding en eindigende bij het heden. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om de meest recente werkervaring eerst te noemen. Het voordeel is dat werkgevers vaak het best onthouden wat ze het eerst zien. Als je een a-chronologisch cv kiest, legt je de nadruk op je laatste opleiding en opdrachten. Meestal zijn deze het meest relevant.

Tip 6: Beschrijf je taken

Projecten en functies komen in allerlei soorten en maten. De omschrijving ‘projectmanager bij klant X’ is vrij vaag. Omschrijf dus per opdracht wat je precies hebt gedaan en bereikt voor de klant. Zo krijgt je potentiële opdrachtgever een beter beeld van jouw kennis en vaardigheden.

Tip 7: Val positief op

Een goede eerste indruk is belangrijk. Zorg daarom dat jouw cv er netjes en verzorgd uitziet. Een nette profielfoto en een mooie lay-out zorgen dat je positief opvalt. Maar wees niet té creatief: een cv met te veel toeters en bellen lijkt al snel onprofessioneel.

Bart van der Geest