headfirst-tips-tricks-hoe-schrijf-ik-me-in-bij-de-kvk

Hoe schrijf ik me in bij de KvK?

Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland moeten zich inschrijven in het Handelsregister. Hoe je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel, hangt af van je rechtsvorm.

Een rechtspersoon zoals een bv of stichting richt je bijvoorbeeld op via de notaris en die verzorgt dan de inschrijving voor je. Wil je daarentegen een eenmanszaak, vof, cv of maatschap starten, dan kan je alvast  online het inschrijvingsformulier invullen. Je hebt daar wel de nodige (identificatie)gegevens voor nodig: zorg dat je die bij de hand hebt. Overigens moet je het formulier persoonlijk op een kantoor van de KvK inleveren.

Wanneer heb je een onderneming?

Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling om winst te maken. In de praktijk is het soms lastig om precies te bepalen wanneer er sprake is van een onderneming.

Voorwaarden voor een onderneming

De Kamer van Koophandel gebruikt een aantal criteria om te bepalen of je een onderneming hebt. Dit zijn dezelfde richtlijnen die de Belastingdienst gebruikt om te bepalen of je btw moet betalen. Ben je btw-plichtig, dan heb je dus meestal een onderneming.

Dit zijn de criteria:

– Je levert goederen of diensten: Goederen: je verkoopt bijvoorbeeld drones. Diensten: je bent bijvoorbeeld IT-specialist, projectmanager of boekhouder.
– Je vraagt er geld voor.: Het gaat dus niet om vrijwilligerswerk.
– Je neemt regelmatig deel aan het ‘economisch verkeer’.: We hebben het niet over eens per week een opdracht(je) doen.
– Je hebt meer dan een opdrachtgever.: Als je elke keer voor dezelfde opdrachtgever werkt, ben je in loondienst.
– Je doet het werk naar eigen inzicht.: Je bepaalt zelf hoe en wanneer je het werk doet, ook als je voor een opdrachtgever werkt.

Aanvullende richtlijnen

Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die je in je bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn.

Gegevens nodig voor eerste inschrijving:

– Wie is eigenaar, bestuurder, vennoot, gevolmachtigde of ander functionaris? Ben je ZP’er, dan ben je dat zelf.

– Naam onderneming of rechtspersoon?

– Vestiging (adres)? Voor ZP’ers is dat vaak hun huisadres, tenzij je een kantoor huurt.

– Onderneming van een rechtspersoon (bijv. eenmanszaak, cooperatie, bv)?

Wat kost het?

€ 50 per inschrijving.

Wie doet de inschrijving?

Eenmanszaak – jij persoonlijk met een identiteitsbewijs

Vof/maatschap – alle vennoten en/of maten met een identiteitsbewijs

Cv – alle vennoten moeten persoonlijk langskomen met een geldig legitimatiebewijs, behalve de stille / commanditaire vennoot

Bv – ale bestuurders mogen de inschrijving doen; de notaris die de rechtspersoon heeft opgericht, doet bijna altijd de inschrijving

Coöperatie – alle bestuurders mogen de inschrijving doen; de notaris die de rechtspersoon heeft opgericht, doet bijna altijd de inschrijving.

Bart van der Geest