headfirst-tips-tricks-hoe-vind-ik-een-geschikte-opleiding

Hoe vind ik een geschikte opleiding?

Als Zelfstandig Professional blijf je jezelf ontwikkelen. Er zijn steeds nieuwe veranderingen in jouw vakgebied en je moet bijblijven om hoge kwaliteit diensten te leveren. Je kunt bijvoorbeeld trainingen volgen. Waar vind je een geschikte opleiding?

Waarom een opleiding?

Een certificaat staat niet alleen goed op je CV, maar je leert ook iets nieuws. Je kunt jouw opdrachtgevers verzekeren van actuele kennis over het onderwerp van je opleiding. Opdrachtgevers vinden vakmanschap namelijk uitermate belangrijk. “Het belang van vakmanschap neemt toe en daarmee ook het bewijs van vakmanschap: een certificaat,” vertelt een opdrachtgever.

Hoe zoek je naar aanbieders?

Je kunt een training op verschillende manieren volgen: klassikaal, online, in grote of kleine groepen of  je eigen tempo. Bij het zoeken van een opleiding moet je jezelf eerst afvragen: hoe wil je deze training volgen? Ben jij iemand die wilt leren in groepsverband? Dan is klassikaal geen gek idee. Je kunt dan gelijk netwerken met andere Zelfstandig Professionals. Heb je weinig tijd en wil je je opleiding op eigen tempo volgen? Een online training is de oplossing. Zoek uit hoe de opleidingen gegeven worden voordat je jezelf inschrijft.

Hoe kies ik een opleiding uit?

Een juridisch adviseur die een opleiding creatief schrijven volgt, zal dit waarschijnlijk nooit toepassen in zijn werk. Kies een training uit die relevant is voor jouw werk en doelgroep. Er zijn meerdere aanbieders en elke heeft zijn eigen specialisatie. Uiteraard moet een opleiding van hoge kwaliteit zijn. Lees daarom altijd de brochure of informatiepagina van de opleiding die jij wilt volgen. Hierin staat hoe de training zijn gang gaat, in welke onderwerpen je gaat verdiepen en hoe de examens afgenomen worden. Vraag ook naar ervaringen van andere ZP’ers.

Aanbod van opleidingen

Veel organisaties bieden opleidingen aan en de markt wordt steeds uitgebreider. Zelfs LinkedIn gaat, door een overname van Lynda, binnenkort online videocursussen aanbieden. Als je een certificaat krijgt, komt deze automatisch op je LinkedIn pagina te staan. Er zijn al een aantal organisaties waar je terecht kunt. De LOI biedt bijvoorbeeld een starterscursus voor ZP’ers en bij ZP Academy vind je een uitgebreid aanbod van opleidingen.

Redactie