“Ik kijk niet naar wat andere ondernemers doen’’

Serieondernemer Casper Reinders bouwt al elf jaar aan een steeds grotere keten van horecagelegenheden. Sinds de opening van zijn eerste club, Jimmy Woo, zijn er vele clubs en restaurants gevolgd. In de tuin van zijn restaurant Bo Cinq vertelt hij over zijn ondernemersleven.

Casper Reinders is alles behalve de ‘Horecakeizer’, zoals de media beweert. Het kwam zelfs als een complete verrassing toen hij de onderscheiding Horecaondernemer van het jaar van Koninklijke Horeca Nederland in ontvangst mocht nemen. “Ik kan nog geen biertje tappen”, zegt hij. Casper ziet een locatie en heeft daarbij een eigen idee. Vervolgens ontwikkelt hij het concept, de inrichting, de uitstraling en de styling. Voor de culinaire invulling wordt een Chef aangenomen.

‘Niet iedereen is geschikt’

Bij het inventariseren van een locatie kijkt hij niet alleen naar de risico’s. ‘‘Bankiers willen alleen maar zekerheid. Ik doe liever zaken met investeerders. En dan ben ik waarschijnlijk een opportunist die een groot bord voor zijn kop heeft.” Maar met twintig jaar ervaring durft hij te stellen dat 95 procent van de mensen niet geschikt is voor het ondernemerschap. Slechts één procent heeft de visie om in de horeca te kunnen ondernemen. “Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze meer dan 100 uur per week werken, maar ik zie meteen of dit zo is of niet. In de beginjaren van mijn ondernemerschap was dit voor mij wel het geval, maar nu verdeel ik mijn tijd beter dan ooit. Ik slaap hartstikke goed.’’

Nieuwe winkel

De restaurants en clubs van Casper zijn perfect afgewerkt. Iedere zaak ademt zijn eigen sfeer, waarbij ieder detail klopt. Je zult nooit het idee hebben dat je in een nieuwe zaak zit waar nog sfeer moet worden gevormd. Antieke materialen, geraamtes van dieren, bijzondere attributen… Het is bijna logisch dat daar aan de Prinsengracht een winkel uit voortkwam.

Deze bijzondere voorwerpen koopt Casper op rommelmarkten in binnen- en buitenland. En niet op de plaatsen waar iedereen zoekt. “Ik kijk niet naar anderen, want ik ben niet op zoek naar inspiratie. Als ik dat deed liep ik direct drie jaar achter.” Daarnaast heeft hij volop ambitie. Zo komt er in de toekomst nog een aantal zaken bij en denkt hij aan het renoveren van een particulier woonhuis.

‘Een horecatalent’ is waarschijnlijk de beste omschrijving van deze ondernemer. Zijn zaak Nacional, om de hoek van het Leidseplein, is genomineerd tot mooiste restaurant/bar van Nederland. Amsterdam heeft weer iets om trots op te zijn.

Bart van der Geest