Omzetbelasting

In 5 stappen zelf je omzetbelasting indienen

Iedere ondernemer moet zijn omzetbelasting indienen. De een doet dat per maand, de ander per kwartaal of jaar. Met deze tips ben je in 5 stappen klaar.

Stap 1: Verzamel de uitgaande facturen (omzet)

Verzamel alle facturen over het aangiftetijdvak (de periode van aangifte, zoals het tweede kwartaal of de maand juli) bij elkaar en zet ze in een overzicht. Je kan daar Excel of een ander spreadsheetprogramma voor gebruiken. Uiteraard kan dat ook in een boekhoudprogramma.

Zorg er voor dat je de factuurdatum van elke factuur goed noteert en niet de ontvangstdatum van de betaling! Tel, voor zover van toepassing, per categorie (hoog tarief 21%, laag tarief 6%) het totaal aan omzetbelasting en noteer dit in je aangifte omzetbelasting bij de omzet.

Stap 2: Verzamel de inkomende facturen (kosten)

Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven: verzamel alle facturen per aangiftetijdvak en let weer goed op dat het om de factuurdatum gaat. Check ook of je alle betalingen/bonnen hebt meegenomen van je bankrekening. Noteer de betaalde Nederlandse omzetbelasting als voorbelasting op je aangifte omzetbelasting.

Stap 3: Let op de uitzonderingen!

Ben je dienstverlener en heb je buitenlandse betalingen of ontvangsten gekregen? Meer informatie van de Belastingdienst hierover.

Lever je elektronische diensten aan ondernemers of particulieren in het buitenland? Meld je dan bij de Belastingdienst aan voor de MOSS regeling (Mini-One-Stop-Shop regeling). Die regelt dan voor jou de aangifte en afdracht in het betreffende EU-land. Sinds 1-1-2015 gelden namelijk nieuwe regels voor de verkoop van digitale diensten aan particulieren binnen de EU.

Lever je goederen aan het buitenland? Ook daar gelden andere regels voor. Lees meer.

Stap 4: Check of je recht hebt op de kleine ondernemersregeling

Voor starters en ondernemers met een relatief lage omzet is de kleine ondernemersregeling in het leven geroepen. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan het betekenen dat je helemaal geen omzetbelasting verschuldigd bent.

Stap 5 Bereken de terug te vragen / te betalen omzetbelasting

Heb je alle voorgaande gegevens correct ingevuld? Dan kan je zelf uitrekenen hoeveel btw je moet betalen of terugkrijgt. Een beetje goed boekhoudprogramma doet dat automatisch. Klopt alles? Verzenden maar!

Bart van der Geest