headfirst-tips-tricks-je-volgende-opdracht-is-dichterbij-dan-je-denkt

Je volgende opdracht is dichterbij dan je denkt | Blog van Marcel Middelink

De huidige markt maakt het zelfstandig professionals niet makkelijk. Een groeiende groep zelfstandigen en een economie die niet echt aantrekt, zorgen ervoor dat de tarieven steeds verder onder druk komen te staan. Daardoor wordt het onder andere steeds moeilijker om een buffer op te bouwen voor de periode ‘tussen de opdrachten in’.

Het is daarom zaak zo snel mogelijk weer een nieuwe opdracht te vinden en deze periode zo kort mogelijk te houden. Het inschrijven op opdrachten bij intermediairs levert niet altijd direct succes op en het aanwenden van het eigen netwerk levert vaak wel ’toezeggingen’ op, maar vaak is er geen concrete opdracht op het moment dat je het nodig hebt.

Ouders en sportvrienden

Je eigen netwerk is veel groter dan je denkt. Bij de term netwerk denk je vaak gelijk aan al je professionele contacten. Maar wat net zo waardevol is, zijn je privécontacten in de breedste zin van het woord. Je familie en vrienden natuurlijk, maar durf breder te kijken dan dat. Spreek andere ouders op het schoolplein eens aan als je je kinderen naar school brengt of ga eens een gesprek aan met de schoolleiding en informeer of jouw expertise nodig is in hun periferie. Of informeer eens bij je sportvrienden en schroom niet contacten te leggen met leden van andere teams (op de training bijvoorbeeld). Integreer in het bestuur of management van de sportclub en verbreed daarmee je netwerk. Vergeet je buren niet, die je wel vaak groet maar waarvan je niet precies weet wat ze doen. Omgekeerd weten ze dan vast ook niet wat jij doet en vooral hoe je het doet.

Tevreden klant

Hoe groter je netwerk en naamsbekendheid, des te groter is de kans op een nieuwe opdracht. Voel je vooral niet bezwaard wanneer je jezelf probeert te ‘verkopen’. Jij hebt tenslotte de overtuiging dat je iets goed kunt waarmee je je potentiële opdrachtgever echt verder kunt helpen. Je helpt niet alleen jezelf maar vooral ook je toekomstige tevreden klant!

Marcel Middelink is eigenaar van Summid Consulting.

Bart van der Geest