Kerstgeschenken voor opdrachtgevers: 5 cadeau-ideeën

De feestdagen komen eraan. Een tijd om niet alleen aan je naasten te denken, maar ook aan jouw opdrachtgevers. De decembermaand is een mooi moment om je waardering te laten blijken voor jullie samenwerking. Dat kun je doen door je opdrachtgevers een kerstgeschenk te geven. Maar wat geef je ze dan? 5 cadeau-ideeën.

1. Een kerstgeschenk met een persoonlijk tintje

Geschenken worden vaak het meest gewaardeerd, wanneer blijkt dat erover is nagedacht. Probeer daarom gesprekken terug te halen waarin jouw opdrachtgever iets persoonlijks heeft verteld. Bijvoorbeeld dat hij of zij graag golft in zijn vrije tijd of dat Italië zijn of haar favoriete vakantieland is. Kun je je zo’n moment herinneren? Kies dan voor een cadeau waaruit dat blijkt. Bijvoorbeeld een set nieuwe golfballen of een fles limoncello. Schrijf op een kaartje waarom je juist voor dit cadeau hebt gekozen. Dit valt ongetwijfeld in de smaak, alleen al om het gebaar.

2. Drank

Drank lijkt een voor de hand liggend kerstgeschenk, maar door de presentatie kun je hierin juist origineel zijn. Kies bijvoorbeeld voor een proeverij van speciaalbieren of een lekkere wijn van een nog onbekend wijnhuis. Vertel je opdrachtgever het verhaal achter deze dranken. Zo geef je niet alleen een fles, maar ook een beleving cadeau. En het is een stuk origineler dan een fles van een van de welbekende merken.

3. Een bon

Bonnen staan bekend als onpersoonlijk, maar dat hoeven ze echt niet te zijn. Het ligt eraan hoe je het aanpakt. Wanneer je een bon geeft van een groot (internet)warenhuis, dan is het inderdaad een standaard cadeau. Maar je kunt het heel persoonlijk maken door bijvoorbeeld een bon te geven van een bijzondere winkel in de woonplaats van jouw opdrachtgever. Of een bon waarmee jouw opdrachtgever naar de opera, een theater- of dansvoorstelling kan. Net als bij de drank geldt: kies niet voor een bon van een bekend merk, maar verras je opdrachtgever.

4. Denk aan de kinderen

Heeft jouw opdrachtgever een gezin? Dan kan het een leuke geste zijn om iets voor zijn kinderen kopen in plaats van voor hem. Waarschijnlijk zullen niet veel van zijn zakenrelaties aan zijn kinderen denken, dus hiermee kun je hem verrassen. Zorg er wel voor dat je weet hoe oud de kinderen zijn en of het om jongens of meisjes gaat. Als je zelf geen kinderen hebt, laat je dan goed adviseren, anders kan het zijn dat je met een cadeau aankomt waar je ze geen plezier mee doet.

5. Een geit of een koe

Goede doelen bieden tegenwoordig talloze manieren om op een leuke manier geld te doneren in iemands naam. Zo kun je in naam van jouw opdrachtgever een geit, koe of varken kopen voor mensen in ontwikkelingslanden. Maar het is ook mogelijk de inentingen voor een kind in een arm land te betalen of een kind naar sportkamp te sturen. Als je op zo’n manier een donatie doet, ontvang je hiervan een certificaat dat je aan jouw opdrachtgever kunt overhandigen als cadeau.

Bart van der Geest