Krijg ik toeslag als ZP’er?

Zelfstandig Professionals hebben net als iedere andere Nederlander recht op toeslag, ook al hebben ze dat zelf niet altijd door. Weet jij al van welke toeslagen jij gebruik kunt maken?

Als je in aanmerking komt voor toeslagen, kan dit je jaarlijks een hoop geld schelen. Deze vier toeslagen zijn belangrijk:
– Huurtoeslag
– Zorgtoeslag
– Kindgebonden budget
– Kinderopvangtoeslag

Toeslagen zijn financiële ondersteuningen vanuit de overheid. Het hangt volledig van je situatie af óf je toeslag krijgt en hoeveel. Factoren die hierbij meespelen zijn: woon je zelfstandig? Wat is je inkomen? Woon je alleen of met een gezin en heb je een hypotheek? In principe geldt: hoe lager je fiscale verzamelinkomen, hoe hoger je toeslagen. Voor de zorgtoeslag geldt bijvoorbeeld: als je verzamelinkomen minder is dan 26.316 euro (voor alleenstaanden) of 32.655 euro (voor partners), dan heb je recht op zorgtoeslag.

Schommelend inkomen

Als Zelfstandig Professional ben je eraan gewend dat je inkomen maandelijks of jaarlijks niet altijd hetzelfde is. Dat hangt immers af van het aantal opdrachten dat je hebt gehad.
Als jouw inkomen flink schommelt, kan het voorkomen dat je het ene jaar wél toeslag ontvangt en het andere niet. Daarom is het slim om een financiële buffer op te bouwen.

Kindertoeslagen

Draag je ook de verantwoordelijkheid voor kinderen? Dan loont het de moeite om te kijken of je in aanmerking komt voor kindertoeslagen, zoals het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk dat je als zelfstandig ondernemer je uren altijd goed bijhoudt, omdat die gegevens ook worden meegenomen bij de bepaling van je kinderopvangtoeslag.

Huurtoeslag

Als je zelfstandig een woning huurt, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is afhankelijk van je inkomen, vermogen en de maandelijkse huur. Er is een aantal basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen om er voor in aanmerking te komen:
– Je moet 18 jaar of ouder zijn
– Je staat bij de gemeente ingeschreven op dat woonadres
– Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning
– Je inkomen en vermogen zijn niet te hoog
– De huurprijs is niet te hoog (afhankelijk van de situatie).

Je weet aan het begin van een jaar in principe nog niet of je toeslag krijgt. Aan het einde van het jaar wordt dit namelijk pas definitief berekend door de overheid. Het kan dus zo zijn dat je toeslag hebt aangevraagd en ontvangen, maar dat dit uiteindelijk niet rechtmatig is en je het bedrag terug moet betalen. Daarom is het altijd slim om de toeslag die je krijgt opzij te zetten totdat je zeker weet dat je het mag houden. Mocht je het moeten terugbetalen, dan is dat ook geen probleem.

Je kunt hier een proefberekening maken voor de toeslag die je wilt aanvragen. Mocht je vragen hebben, dan kun je ook contact opnemen met de Belastingdienst.

Bart van der Geest