lean methodiek

Lean-methodiek: wat is het en wat kun je ermee?

Binnen steeds meer bedrijven en organisaties in Nederland wordt het woord ‘lean’ gebruikt. Wat is het eigenlijk en in welke zin kan het je bedrijf vooruit helpen? Twee specialisten aan het woord over de lean methodiek.

Op ZP Radio waren Frank Bossema en Remco Rovers van 12Mprove te gast. 12Mprove is een adviesbureau dat werkt met de lean methodiek.

Wat is de lean methodiek?

“Lean is inderdaad een veelgebruikt modewoord, een hype, maar het is vooral een methodiek die we al kennen vanuit de middeleeuwen”, weet Frank Bossema. “Het gaat in feite om slimme technieken en manieren om organisaties in staat stellen iets beter te doen. Continu bezig zijn om je product of dienst te verbeteren. Om waarde toe te voegen.”

Remco Rovers: “Het woord lean komt bij Toyota vandaan. Door twee Amerikanen werd het productieproces van Toyota zo genoemd. Nu wordt het woord in allerlei sectoren toegepast.”

Wat kun je met lean?

Rovers: “We hebben een heel instrumentarium om professionals te helpen lean te werken.” Bossema: “We hebben inmiddels veel organisaties mogen helpen om lean te gaan werken. Zo hebben we geholpen een productieproces van twee jaar terug te brengen naar een duur van vijf maanden. We kijken dus als relatieve buitenstaander naar het proces en helpen de kansen in kaart te brengen hoe het efficiënter kan.” Rovers: “Bijvoorbeeld met minder mensen hetzelfde werk gaan doen.”

Waardestroomanalyse

Als voorbeeld noemt Bossema de waardestroomanalyse: “Hierbij breng je de tijd van een proces nauwkeurig in kaart, inclusief wachttijden en hersteltijden. Aan de hand hiervan kun je zien waar de verspillingen zitten, delen van het proces waar geen klantwaarde zit. We visualiseren dit. Als een organisatie zich hier beter bewust van wordt, kunnen ze beslissen waar er gesneden kan worden.” Rovers: “We beginnen met trainingen op basis-niveau om dezelfde taal te spreken, daarna duiken we de processen in. Hier zijn verschillende trainingen voor.”

Op 10 en 11 juni en op 25 en 26 juni organiseert 12Mprove een Zomerklas waarin de complete Lean Green Belt cyclus van 6 dagen in 4 dagen wordt onderwezen. De trainingen zijn zo goed als volgeboekt. Andere trainingen zijn te vinden via de ZPAcademy.

Redactie