senior ontwikkelaar XML/linked data

OpenNieuw
Locatie: Den Haag
Startdatum: 06 May 2024
Einddatum: 02 May 2025
Referentie nr: BTLOG000172
Uren per week: 4

Opdrachtomschrijving
Deze opdracht is gericht op het technisch moderniseren van de opensourceapplicatie LinkeXtractor. Allereerst dient de basisarchitectuur van de LinkeXtractor (zie 'achtergrond opdracht') te worden geüpgraded: de verouderde frameworks Apache Cocoon en WaxEye - waarmee de LinkeXtractor thans is gebouwd - moeten worden vervangen door modernere frameworks. Deze frameworks moeten beschikbaar zijn onder een opensourcelicentie en een ruime installed base hebben. De XSLT's en grammatica's waarin de domeinkennis is gemodelleerd moeten zonder fundamentele herbouw in de nieuwe oplossing kunnen worden gebruikt. In overleg zal ook achterstallig onderhoud op andere onderdelen worden opgepakt. Dit betreft onder meer de (thans gebruiksonvriendelijke) contentredactiemodule.

Achtergrond opdracht
De LinkeXtractor is software waarmee tekstuele verwijzingen naar juridische bronnen (zoals Nederlandse wetgeving, parlementaire documenten, officiële publicaties, Europese regelgeving en uitspraken van Nederlandse en Europese rechters) kunnen worden herkend, gecanonicaliseerd en gestandaardiseerd. De met de LinkeXtractor aldus verkregen computerleesbare verwijzingen kunnen vervolgens verder worden verwerkt. Bij KOOP worden deze verwijzingen opgeslagen in de triple store die de basis vormt onder linkeddata.overheid.nl. De broncode van de LinkeXtractor is onlangs als open source beschikbaar gesteld; samenwerking bij doorontwikkeling wordt nadrukkelijk beoogd.
De LinkeXtractor is gebaseerd op enkele opensourcecomponenten die met het oog op software lifecycle management en mogelijke functionele uitbreidingen dringend toe zijn aan vervanging. Het betreft daarbij in het bijzonder:

  • Apache Cocoon (XML content processing platform)
  • WaxEye (parser generator)

De (vaak) complexe transformaties en bedrijfslogica zijn vooral geïmplementeerd in XSLT.


Eisen

  • Uitsluitend Nederlandstalige cv’s indienen met een max van 5 pagina’s.

  • Afgeronde opleiding informatica op universitair niveau.

  • Academisch werkniveau (10 jaar).
  • Wensen

  • Kennis van Apache Cocoon is een absolute pre.
  • Kennis van de complexiteit van juridische bronnen, waaronder wetgeving, is zonder meer een voordeel.
  • Inzicht in de voor- en nadelen van voor deze opdracht mogelijk in aanmerking komende frameworks.
  • Competenties

  • Zeer ruime ervaring in en zeer gedegen kennis van het ontwikkelen van complexe contentverwerkingssystemen met behulp in linked data (RDF, SPARQL, triple stores) en XML-frameworks (XML, XSD, Xquery, XSLT, XML-databases).
  • Inzicht in CQRS-principes, kennis van SOLR zijn absoluut pre.
  • Ervaring in het het ontwikkelen van opensource toepassingen.
  • Kennis van Git.
  • Aanvullende Informatie
    Wanneer u bij ons als leverancier een professional aanbiedt en deze wordt geplaatst, hebben we informatie van u als contractpartij nodig, onder andere met betrekking tot de Wet keten- en inlenersaansprakelijkheid. De ‘WKA’ heeft als doel om misbruik te voorkomen bij de afdracht van loonheffingen bij alle schakels in de keten; van leverancier tot opdrachtgever. Wij dekken deze risico’s voor onze opdrachtgevers af middels een geblokkeerde rekening, de G-rekening. Dit is een rekening waarop een gedeelte van het factuurbedrag wordt gestort en waarvan u de loonheffingen en BTW kunt betalen aan de Belastingdienst. Het af te storten % hangt ervan af of u een SNA-certificering (NEN-4400-1 of NEN-4400-2) heeft of niet en of uw bedrijf in Nederland of daarbuiten is gevestigd. De G-rekening kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Indien u geen G-rekening kunt krijgen (en u kunt hier bewijs van de Belastingdienst van overleggen) dan heeft u ook de mogelijkheid elk kwartaal een accountantsverklaring (assurance report inzake inlening personeel) aan te leveren. Hierin zal een gecertificeerd accountant (AA of RA) een verklaring afgeven over de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de afdrachten. Let wel, de kosten voor deze verklaring komen voor uw eigen rekening.

    Meld je direct aan voor de functie 'senior ontwikkelaar XML/linked data'