Programma-architect

OpenNieuw
Locatie: Den Haag
Startdatum: 01 May 2024
Einddatum: 31 October 2024
Referentie nr: BTBZK000309
Uren per week: 40

Opdrachtomschrijving

Voel jij je aangetrokken tot een plek waar je een bepalende functie hebt in de verdere vormgeving van de informatiehuishouding rondom reisdocumenten en het verbeteren daarvan conform publieke waarden, dan is dit een mooie plek voor jou. VRS moet op de rit worden gehouden, maar op het gebied van reisdocumenten staat de wereld niet stil. Ongetwijfeld krijg je ook te maken met aanpalende ontwikkelingen zoals de modernisering van de afname van biometrie, toepassing van fotovergelijking, aansluiting op ontwikkelingen als de EUDI Wallet.

Voor het programma VRS zijn we daarom op zoek naar een senior architect, die breed kan opereren:
• Kan meepraten over wenselijke verbeteringen van business processen en werkwijzes;
• Kan input leveren voor beleid en wetgeving;
• Kan IT-oplossingen voorstellen en beoordelen.
• Hebt een sterk gevoel in politiek-bestuurlijke en organisatie sensitiviteit.
• Hebt uitstekende communicatieve vaardigheden (van werkvloer tot directie).
• Bent sterk in organiseren

Omdat de architectuur voor de oplossing voor de opslag en verwerking van biometrische gegevens (met name gezichtsopnames) nog in beweging is, moeten security, encryptie en privacy enhancing technieken geen geheimen voor je hebben.
Als architect vorm je een belangrijke schakel tussen de beleidskaders en de toekomstvisie van RvIG en de uitvoering. Jij zorgt ervoor dat projecten binnen VRS onder architectuur opgezet en uitgevoerd worden en dat ze passen bij de organisatiedoelstellingen.

Jij gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het verder vormgeven van dit grote programma en in de transitie die het stelsel zal doormaken de komende jaren. Jij past architectuur hierop toe, maakt de uitvoering concreet en verdiept je op programma- / projectniveau in de doelstellingen van de organisatie. Jij zet de randvoorwaarden voor projecten neer en zorgt ervoor dat de projecten voldoen aan de kaders en dat er samenhang tussen de projecten bestaat. De randvoorwaarden zijn breed en kunnen gaan over onderwerpen die te maken hebben met inclusie, maar ook over het gebruik van applicaties, veiligheid en betrouwbaarheid. Jij bedenkt en ontwerpt oplossingen die passen binnen de (Enterprise- en stelsel)architectuur.

Je hebt hiervoor regelmatig contact met collega’s en betrokkenen. Denk hierbij aan collega-architecten, informatieanalisten, juristen, beleidsmedewerkers, leveranciers en andere stakeholders. Ook tijdens de uitvoering ben jij betrokken om de kaders te bewaken. Jij zorgt dat de neuzen dezelfde kant op staan en dat we samen met alle stakeholders dezelfde kant op willen.

Concreet bestaat je werk uit:
• Voor projecten c.q. nieuwe epics bepalen van de impact op en inpasbaarheid in de architectuur;
• Concrete ontwerp-vraagstukken bij grotere projecten en overstijgende onderwerpen (zoals hoe communicatie met burgers vorm te geven en wat dat concreet betekent in een specifiek initiatief);
• Het opstellen en doen van verbetervoorstellen ten aanzien van informatie-, applicatie-, en data-architectuur;
• Het (waar nodig) in kaart brengen van de huidige situatie;
• Het opstellen van project(start)architecturen;
• Het bewaken van de uitvoering van deze architecturen;
• Het mede vormgeven van het werken onder architectuur in bijvoorbeeld programma’s. Door relatie met initiatieven en spelers in realisatie te onderhouden.
Je bent een echte verbinder met een pragmatische toekomstgerichte blik. Je zoekt de samenwerking op met interne en externe partners en weet tegelijkertijd om te gaan met de spanning tussen de verschillende belangen. Je bent goed in staat een vertaling te maken naar de informatievoorziening en ICT. Je werkt graag samen met mensen uit verschillende disciplines en jouw bijdrage en kritische vragen zijn ook begrijpelijk voor niet-architecten.


Achtergrond opdracht

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens is dé uitvoeringsorganisatie op het gebied van persoonsgegevens en reisdocumenten voor het Koninkrijk der Nederlanden. We werken aan een goed en veilig beheer en gebruik van de Basisregistratie Personen, het Burgerservicenummer en aan het terugdringen van adres- en identiteitsfraude. Ook zijn we verantwoordelijk voor het stelsel van de Nederlandse reisdocumenten (paspoorten en identiteitskaarten). We doen dit werk niet alleen voor gemeenten en andere betrokken overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, het UWV, de pensioenfondsen en de SVB maar ook en vooral voor de burger. Ook in het Caribische deel van het Koninkrijk bouwen we samen aan een betrouwbare persoonsinformatievoorziening.


Eisen

  • Kandidaat heeft minimaal 3 jaar aantoonbare ervaring in de rol van domein- of enterprise architect
  • Wensen

  • Mate waarin de kandidaat kennis heeft van reisdocumentenstelsel.
  • Mate waarin de kandidaat ervaring heeft met het werken als architect in een agile omgeving.
  • Mate waarin kandidaat beschikt over de gevraagde competenties en vaardigheden (toetsbaar in CV, motivatie en/of mogelijk gesprek).
  • Kandidaat heeft aantoonbare kennis en ervaring met security, privacy enhancing technieken en veilige verwerking van biometrie.

Aanvullende Informatie
Wanneer u bij ons als leverancier een professional aanbiedt en deze wordt geplaatst, hebben we informatie van u als contractpartij nodig, onder andere met betrekking tot de Wet keten- en inlenersaansprakelijkheid. De ‘WKA’ heeft als doel om misbruik te voorkomen bij de afdracht van loonheffingen bij alle schakels in de keten; van leverancier tot opdrachtgever. Wij dekken deze risico’s voor onze opdrachtgevers af middels een geblokkeerde rekening, de G-rekening. Dit is een rekening waarop een gedeelte van het factuurbedrag wordt gestort en waarvan u de loonheffingen en BTW kunt betalen aan de Belastingdienst. Het af te storten % hangt ervan af of u een SNA-certificering (NEN-4400-1 of NEN-4400-2) heeft of niet en of uw bedrijf in Nederland of daarbuiten is gevestigd. De G-rekening kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Indien u geen G-rekening kunt krijgen (en u kunt hier bewijs van de Belastingdienst van overleggen) dan heeft u ook de mogelijkheid elk kwartaal een accountantsverklaring (assurance report inzake inlening personeel) aan te leveren. Hierin zal een gecertificeerd accountant (AA of RA) een verklaring afgeven over de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de afdrachten. Let wel, de kosten voor deze verklaring komen voor uw eigen rekening.


Meld je direct aan voor de functie 'Programma-architect'