Zelfstandig Professional

Werk betekent meer dan inkomen

Gefeliciteerd, Zelfstandig Professional. De economische crisis lijkt voorbij. Maar ben je klaar voor de volgende? Lees de blog van Maya.

Als zelfstandige hebben we de economische crisis waarschijnlijk als eerste gevoeld. Toen de wereld nog helemaal niet door had wat er gebeurde, werden hier en daar de eerste zelfstandigen al weggestuurd van opdrachten. In een razend tempo waren er vrijwel geen opdrachten meer, omdat organisaties hun projecten on hold zetten. Ze stopten geen geld meer in verbetertrajecten, dus waarom nog zelfstandigen inhuren?

De opdrachten waren er in het begin nog wel, maar tegen afbraakprijzen. De tarieven stonden flink onder druk. Het ging van kwaad tot erger: plotseling nog maar twee opdrachten in drie maanden met een uurtarief dat omgerekend ruim onder minimum inkomen uitkwam. En toch waren er mensen die het deden, simpelweg omdat ze nauwelijks anders konden. Opdrachten waar je als zelfstandige nagenoeg geld op moest toeleggen, maar werk is werk.

Werk is meer dan inkomen

Werk betekent meer dan inkomen. Het betekent ook op de werkvloer blijven, aan de slag blijven, in contact met het arbeidsleven, netwerken voor het geval er toch weer iets anders komt. Als je zo ongeveer 5 jaar geleden zelfstandig was en je bent dat vandaag nog steeds: gefeliciteerd! Je behoort tot de selecte groep die de crisis heeft overleefd.

Helaas heb ik ook veel mensen uit mijn netwerk zien omvallen. Not a pretty picture. Het is nooit fijn om te zien dat iemand die overtuigd zelfstandig ondernemer is in vaste dienst moet of zelfs zijn huis te koop zet, omdat hij de hypotheek niet meer kan betalen. Of van twee jaar lang wekelijks van dezelfde persoon een email te ontvangen met een ‘beste relatie, heb je een opdracht? Ik ben beschikbaar!’ Nee, dat zijn de mindere kanten van het zelfstandig ondernemerschap.

Gokken en soms verliezen

Toch zijn er maar weinig ondernemers die daarover zeuren. Het hoort erbij, het is niet anders. Ondernemen betekent risico nemen, gokken en soms verliezen. Als je dat niet aandurft of aankunt, moet je niet aan de slag als zelfstandige. Dit was een economische crisis die zijn weerga niet kent, maar alle zelfstandigen weten: het was niet de laatste. Dit gaat ongetwijfeld nog een keer gebeuren tijdens je loopbaan als ondernemer. Wees voorbereid.

 

Bart van der Geest, manager marketing & communicatie

Bart van der Geest (1988) is sinds 2010 actief voor HeadFirst. In dat jaar rondde hij zijn HBO-opleiding Management, Economie & Recht, met specialisatie in Marketing, af. Na diverse functies vervuld te hebben binnen onze organisatie, werd hij in 2015 manager marketing & communicatie. Van hieruit is Van der Geest verantwoordelijk voor alle intern- en externe communicatie, PR en marketing-activiteiten van HeadFirst.