headfirst-tips-tricks-meer-en-langere-opdrachten-bij-de-overheid

Meer én langere opdrachten bij de overheid

Wil je graag werken aan langere opdrachten als ZP’er? Kijk dan eens naar projecten bij de overheid. Opdrachten in de non-profitsector duren namelijk gemiddeld langer dan projecten in de commerciële sector. En: de overheid heeft steeds meer opdrachten voor zelfstandig ondernemers!

Dit blijkt uit onderzoek van ZP Facts. ZP Facts is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek onder meer dan 10.000 Zelfstandig Professionals in het netwerk van HeadFirst.

Meer werk

Uit de analyse blijkt dat er meer werk is voor zelfstandigen in de zakelijke dienstverlening. Dat is zo in de energiesector (energieleveranciers), financiële industrie (bank, verzekeraars) en bij de overheid. Alleen in de technologiebranche daalde het aantal opdrachten. Dat er meer projecten voor ZP’ers zijn bij de overheid, komt mede door projecten als ‘Vernieuwende Arbeidsrelaties’ en ‘Ondernemende Ambtenaren’. “In de toekomst zal in heel Nederland een netwerk ontstaan waar ambtenaren als ZP’er of andere flexibele vormen op opdrachtbasis kunnen werken,” voorspelde Christophe van der Maat, projectleider van Vernieuwende Arbeidsrelaties, al in 2012.

Langere looptijd

Er is niet alleen meer werk bij de overheid, de opdrachten duren ook langer. ZP Facts definieert een opdracht als één functie bij één opdrachtgever. De onderzoekers tellen een aaneenschakeling van meerdere contracten voor dezelfde functie dus als één opdracht. In de non-profitsector duurt een opdracht gemiddeld 17 maanden, terwijl projecten in de profitsector na ongeveer 14 maanden zijn afgelopen.

Hoe kom je aan zo’n opdracht?

Als je wilt werken voor non-profitorganisaties, kun je dat op verschillende manieren aanpakken. HeadFirst bemiddelt bijvoorbeeld regelmatig tussen ZP’ers en de overheid. Verder kun je natuurlijk je netwerk inzetten en TenderNet in de gaten houden. Dit is een platform waarop de overheid alle aanbestedingen publiceert. Een andere mogelijkheid is slim inspelen op tekortkomingen of wetswijzigingen. In dit interview vertelt vastgoedadviseur Paula Smits hoe zij haar geld verdient door de overheid te helpen met vastgoedexploitatie.

Bart van der Geest