freelance opdrachten vinden

Online freelance opdrachten vinden

Freelance opdrachten vinden

Hoe kun je als Zelfstandig Professional freelance opdrachten vinden? Hoe kom je aan nieuwe opdrachten en opdrachtgevers? Online zijn er veel mogelijkheden. Er zijn talloze marktplaatsen waarop freelancers hun diensten aanbieden en opdrachtgevers hun opdrachten plaatsen. Maar waar moet je op letten?

Vraag en/of aanbod

Het is natuurlijk handig dat er online veel mogelijkheden zijn voor ZP’ers om te netwerken en nieuwe opdrachten te vinden. Toch is het goed je bewust te zijn van de werking van veel van die online marktplaatsen. Je wilt natuurlijk niet je tijd verdoen op een verkeerde website. Bij online freelance opdrachten vinden kom je op een aantal marktplaatsen waar puur oproepen geplaatst worden door opdrachtgevers, waar jij op kunt reageren. Bij veel marktplaatsen kun je (ook) jezelf positioneren als ZP’er. Je kunt een CV en/of portfolio opnemen en zo laten zien wat je in huis hebt.

Het gevaar van online marktplaatsen

Op veel websites is niet bekend welke partij achter de geplaatste opdracht zit. Je biedt je als ZP’er dus aan, maar je weet niet wie vervolgens met jouw CV en gevoelige gegevens aan de haal gaat. Is de geplaatste opdracht wel rechtstreeks afkomstig van de opdrachtgever of zitten er nog andere partijen (werving- en selectiebureau’s,  bemiddelaars) tussen? In veel gevallen is dat zo, waardoor je niet rechtstreeks in contact komt met de opdrachtgever en minder gunstige voorwaarden krijgt. Ga dus voor freelance opdrachten vinden na hoe het model precies in elkaar zit. Zoek marktplaatsen waar je met eindklanten of maximaal één tussenschakel te maken hebt, anders ontstaat er ketenvorming tussen jou als ZP’er en de opdrachtgever.

Afrekenmodellen

Vraag je ook af welk afrekenmodel de online marktplaats hanteert. Je hebt grofweg drie opties: 1. Per maand/jaar, 2. Per gewerkt uur, 3. Een percentage van het uurtarief. Bekijk van tevoren goed waar jij mee in zou stemmen. Lees hiervoor de algemene voorwaarden van de online marktplaats. Het zou zonde zijn om het hele proces te doorlopen en pas bij een uiteindelijke betaling vast te lopen. Of erger nog: achteraf in een juridisch gevecht belanden. Dat wil je niet.

HeadFirst Select

Een van de online marktplaatsen die je kunt raadplegen is HeadFirst Select. Daar kun je niet alleen bieden op opdrachten, maar ook jezelf positioneren als ZP’er. Een divers gezelschap aan opdrachtgevers, van grootbedrijf tot mkb, maakt gebruik van HeadFirst Select. Opdrachtgevers kunnen rechtstreeks (zonder tussenkomst van HeadFirst) professionals zoeken, benaderen en onderhandelen, waarna ze via HeadFirst gecontracteerd worden. Daarnaast zet HeadFirst zelf opdrachten van eindklanten in HeadFirst Select die nog volgens de traditionele manier samenwerken. In HeadFirst Select staan dus alleen opdrachten van eindklanten. Daarmee is HeadFirst Select een uitstekende manier om freelance opdrachten te vinden!

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.