Ruim 80 procent van zzp’’ers bespaart dit jaar op kerstgeschenken

Ruim 80 procent van zzp’’ers bespaart dit jaar op kerstgeschenken

HeadFirst Kerstgeschenken onder zzpers 2012

 

Deze infographic gebruiken op uw website? Dat kan, gebruik onderstaande embed code:

Deze infographic printen? Dat kan, gebruik onderstaande high-res pdf-file:
Download

 

 

PERSBERICHT:

 

Ruim 80 procent van zzp’ers bespaart dit jaar op kerstgeschenken

 

Hoofddorp, 12 december 2012Van de zelfstandig professionals bezuinigt 81,6 procent dit jaar bij het uitdelen van kerstgeschenken aan zijn of haar zakelijke relaties. Dit blijkt uit een enquête van kennisbemiddelaar HeadFirst onder 273 zzp’ers. Op de vraag ‘Verwacht je dit jaar minder uit te geven aan kerstgeschenken dan in 2011?’ antwoorde het overgrote deel bevestigend.

 

Bijna de helft van alle zelfstandig professionals deelt dit jaar kerstgeschenken uit. Hiervan denkt 86,5 procent van de respondenten met name aan huidige én potentiële opdrachtgevers. “Kerstgeschenken uitdelen is voor zelfstandig ondernemers een handige manier om weer op de radar van een potentiële opdrachtgever te komen. Intensief relaties onderhouden is nu eenmaal een voorwaarde om aan nieuwe opdrachten te komen”, aldus Rick Kruiswijk, algemeen directeur HeadFirst.

 

Boeken en kerstpakketten niet populair
Uit het onderzoek komt een aantal opvallende conclusies naar voren:

 

Persoonlijk cadeau is sterk in opkomst – Wijn, boeken en kerstpakketten zijn traditiegetrouw populaire kerstgeschenken. Dit jaar kiezen opvallend veel zzp’ers voor een persoonlijk cadeau. Ruim 40 procent voorziet zakelijke relaties van een ‘cadeau op maat’. Een mooie fles wijn doet het met 47,4 procent echter nog altijd het beste, tegenover slechts 7,9 procent boeken of kerstpakketten.

 

Zzp’er kiest voor select gezelschap – Ruim 60 procent van de zelfstandig ondernemers geeft aan maximaal vijf relaties een kerstgeschenk. Slechts een klein percentage biedt hun hele netwerk iets aan.

 

Veel zzp’ers worden overgeslagen – Twee van de drie zelfstandig ondernemers verwacht geen enkel kerstgeschenk te ontvangen. Slechts 27,6 procent verwacht een kerstgeschenk van de opdrachtgever. De verwachting dat men iets van z’n intermediair krijgt is eveneens klein. Van collega zzp’ers verwacht men al helemaal niets (1,1 procent).

 

Alle conclusies uit de enquête van HeadFirst zijn gepresenteerd in deze infographic: https://www.headfirst.nl/nieuws/kerstgeschenken-onder-zzpers-2012

Redactie