headfirst-tips-tricks-pierre-spaninks-zijn-zpers-marktvernieuwers-of-marktverziekers

Pierre Spaninks: “Zijn ZP’ers marktvernieuwers of marktverziekers?”

“Sinds de crisis in 2008 is het beeld over zp’ers overgeslagen van marktvernieuwers naar marktverziekers.” Dat zegt Pierre Spaninks op ZP Radio. Hij gaat met een groep journalisten op onderzoek uit om erachter te komen wat het aandeel van zelfstandig professionals in de economie is.

Pierre Spaninks schrijft veel over en voor ondernemers en noemt zichzelf daarom zzp-expert. Hij werkte jarenlang als organisatieadviseur tot hij het zat was. Hij heeft zich sindsdien ontplooid tot belangenbehartiger voor freelance-journalisten. In het programma ZPRadio legt hij uit waarom er meer onderzoek nodig is.

Teruggeven

“Als klein jongetje wilde ik altijd al met een notitieboekje de wereld ingaan. Ik wilde niet alleen schrijven, maar ook iets teruggeven,” vertelt Spaninks. “Ik nam ontslag en schreef me in bij een vereniging voor freelance-journalisten. Hier werkte ik in het bestuur. Het was een groep speciaal voor ondernemende journalisten, dus niet voor de overwinterende zp’ers die wachten op een baan.”

Zp-expert

Als belangenbehartiger had hij veel contact met ondernemers van andere branches. Hij kwam erachter dat ze veel gemeen hadden met de ondernemende journalisten. “Ik merkte in mijn contact met opdrachtgevers dat de voorwaarden waarop ondernemers werden aangenomen heel eenzijdig waren. Journalisten moeten vaak hun auteursrecht overdragen. Je schrijft om geld te verdienen, maar dat kan niet als je zelf niet mag bepalen wat je met jouw werk doet.”

Verandering van gedachte

Volgens Spaninks is het beeld over de zelfstandig professionals veranderd. “Sinds 2000 zijn er steeds meer ZP’ers. In het begin werden zij gezien als innoverend en flexibel met belangrijke toegevoegde waarde voor de samenleving. Sinds de crisis in 2008 gingen mensen zich steeds meer zorgen maken over twee dingen: verdringen zp’ers mensen met een vaste baan? En kunnen de mensen die voor zichzelf werken ook genoeg verdienen voor hun toekomst?”

De overheid zoekt naar een oplossing voor deze problemen: “Er ontstaan discussies over verplichte verzekeringen en pensioenen. Hier zitten wij momenteel middenin. Onderzoek is nodig om dit debat verder te helpen”

Botsende belangen

Met een groep journalisten waarmee hij samenwerkt op ThePostOnline is hij een crowdfundingcampagne gestart. “Op Yournalism.nl hebben wij in 27 dagen genoeg financiering gekregen voor ons onderzoek naar de zp’er. We gaan uitzoeken of zelfstandigen marktvernieuwers of marktvernielers zijn. We presenteren 23 maart bij Seats2meet in Utrecht ons onderzoek.”

Luister het fragment terug.

Bart van der Geest