headfirst-tips-tricks-pierre-spaninks-zzp-expert-over-zp-facts

Pierre Spaninks: zzp-expert over ZP Facts

Schrijver Pierre Spaninks is zzp-expert. Hij schrijft, spreekt en onderzoekt alles wat met zelfstandig professionals te maken heeft. Wat vindt hij van het nieuwe onderzoeksrapport ZP Facts?

“Als expert en journalist zie ik heel veel onderzoekjes langskomen. Toen ik ZP Facts in de bus kreeg, was dat een aangename verrassing. Cijfermatig is het rapport veel beter onderbouwd dan andere publicaties. Ik heb er meer vertrouwen in dat de cijfers kloppen met de werkelijkheid.

Herkenning

“Er zitten zelfs dingen in die ik bij mezelf herken. In het rapport staat dat het uurtarief van ZP’ers piekt op 56-jarige leeftijd. Ik ben nu 59 jaar en mijn uurtarief is hoger dan het ooit is geweest. Een ZP’er met meer ervaring vindt dat hij een hoger tarief waard is en volgens de onderzoekers krijgt hij dat tarief vaak ook van opdrachtgevers.

Vanzelfsprekend

“Ik merk zelf wel dat dit niet vanzelfsprekend is. Je moet elke keer opnieuw duidelijk maken waarom je het bedrag vraagt dat je vraagt. Ik hoop dat ZP Facts in de toekomst ook meer met kwalitatieve gegevens aan de slag gaat. Huidige onderzoek is vooral gericht op cijfers: hoeveel ZP’ers? Hoeveel uur? Ik zou graag meer willen weten over achterliggende trends en ontwikkelingen.”

Bart van der Geest