headfirst-tips-tricks-waarom-een-beroepsaansprakelijkheidsverzekering-voor-mijn-zper

Waarom een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Als zelfstandig professional blijft onzekerheid een pijnpunt van formaat. Je weet aan het begin van de maand niet zeker of je genoeg opdrachten binnen zal halen. Je weet niet zeker of er brood op de plank komt. Zelfs de veranderende wetgeving – die voor extra duidelijkheid en zekerheid moet zorgen – schept onzekerheid op zich.  

Dit gebrek aan zekerheid heeft ook gevolgen voor je opdrachtgever. Sommige zp’ers denken bijvoorbeeld dat hun aansprakelijkheid al geregeld is via hun persoonlijke wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA), maar dat klopt niet. Privé-verzekeringen geven namelijk geen enkele dekking voor schade die je vanuit je werk hebt toegebracht. Helaas komt het daardoor steeds vaker voor dat een externe kracht verantwoordelijk moet worden gesteld voor vermogensschade. Gelukkig is daar een antwoord op.

Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?

Bedrijfsaansprakelijkheid draait om schade aan personen of zaken binnen je bedrijf. Stel dat een zp’er ’s ochtends per ongeluk een dure vaas omstoot. Met een normale WA-verzekering zou de ingehuurde kracht de schade zelf moeten vergoeden. Mocht de schade groot zijn, dan kan jouw externe kracht het waarschijnlijk niet diect vergoeden. In het ergste geval loopt dit uit op een lange rechtszaak, waar de ZP’er ook niet voor is gedekt. Relatieschade is onvermijdelijk.

Wil je dit voorkomen, kun je je externe kracht aanraden om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt alle eventuele letsel en schade die door hem kan worden veroorzaakt tijdens zijn werkzaamheden. De verzekering keert alleen uit als het letsel of de schade zonder opzet zijn toegebracht. Ook zijn de eigen materialen van de zzp’er (zoals gereedschap, laptops en auto’s) niet verzekerd.

Wat is beroepsaansprakelijkheid?

Naast bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, bestaan er beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Beroepsaansprakelijkheid houdt in dat jij je externe kracht kunt aanklagen als jij schade lijdt doordat je zijn advies hebt opgevolgd. Je kunt je voorstellen dat dit soort bedrijfsschade nog veel hoger kan oplopen dan bijvoorbeeld de schade van een gebroken vaas.

BAV

Een Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt jou én je ZP’er tegen beide risico’s. Je ZP’er loopt minder risico op een enorme schuld, jij weet zeker dat je je geld krijgt als er iets mis gaat.

Wil je nu direct een suggestie voor een BAV doorsturen naar je externe krachten? Kies dan zorgvuldig een geschikte aanbieder. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij de nieuwe BAV-verzekering van ZP Services. Deze verzekering heeft als groot voordeel dat hij maandelijks opzegbaar is, waar de standaard aanbieders een jaarlijks opzegbare dienst aanbieden.

Bart van der Geest