belastingadviseur zzp

Wanneer neem ik een belastingadviseur in de arm?

‘Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.’ Hoewel de bekende slogan van de Belastingdienst dat belooft, zit het Nederlandse belastingstelsel best ingewikkeld in elkaar. Je belastingaangifte op de juiste manier doen is daarom soms een uitdaging. Gelukkig zijn er hulplijnen. Als je er zelf niet uitkomt kun je aankloppen bij een belastingadviseur.

Als je werkt met een boekhouder of accountant, dan geeft deze je waarschijnlijk ook fiscaal advies. Maar er is een wezenlijk verschil met een belastingadviseur. Accountants en boekhouders stellen jaarrekeningen op, doen jouw btw-aangifte, controleren je administratie en hebben doorgaans verstand van simpele belastingzaken. Een belastingadviseur is een specialist op het gebied van belastingzaken en kan advies geven wanneer het ingewikkelder wordt. Een accountant of boekhouder heeft niet per definitie alle benodigde kennis over belastingen in huis, waardoor je mogelijk meer belasting afdraagt dan je zou moeten.

Geld opleveren

Een belastingadviseur helpt jou, binnen de kaders van de wet, zo min mogelijk belasting te betalen. Hij is op de hoogte van veranderingen in de belastingwetten en geeft belastingadvies over alle facetten die bij jouw administratie komen kijken. Een goede belastingadviseur zal je uiteindelijk meer geld opleveren dan hij je zal kosten.

Helikopterview

Dat betekent niet dat een boekhouder of accountant inwisselbaar is voor een belastingadviseur. Laatstgenoemde kijkt met een helikopterview naar jouw bedrijf om te ontdekken waar fiscale voordelen te behalen zijn. Doorgaans werkt hij nauw samen met jouw boekhouder of accountant.

Niet beschermd

Waar je rekening mee moet houden, is dat belastingadviseur geen beschermd beroep is. Dat betekent dat iedereen zich zo mag noemen. Als je in zee gaat met een belastingadviseur is het belangrijk dat je controleert of iemand echt zo deskundig is als hij beweert. Controleer daarom of een belastingadviseur staat ingeschreven in het Register Belastingadviseurs of ga referenties na.

Bart van der Geest