headfirst-tips-tricks-wat-heb-ik-als-zper-aan-de-wsbo

Wat heb ik als ZP’er aan de WBSO?

Ben je als ZP’er jaarlijks meer dan 500 uur bezig met onderzoek voor het ontwikkelen van producten, productieprocessen en software? Dan kun je mogelijk subsidies aanvragen voor de tijd en de kosten die je hiervoor maakt via de WBSO.

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is bedoeld voor iedere ondernemer in Nederland die onderzoek doet naar technologische vernieuwingen. Van midden- of kleinbedrijf tot multinational, van starter tot familiebedrijf, het maakt niet uit in welke bedrijfssector je werkt. Jaarlijks maken zo’n 14.000 ondernemers gebruik van de WBSO.

 Projecten

De WBSO is gericht op projecten waarbij er iets nieuws ontstaat. Dit kan zowel een fysiek product als software zijn. Zoals ontwikkeling van technisch nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur, of technisch onderzoek. De werkzaamheden hiervoor worden Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O) genoemd. Ook de Engelse term Research & Development (R&D) kom je tegen.

Kosten aftrekken

Als je als zelfstandige zelf speur- en ontwikkelingswerk doet, kun je via de WBSO de kosten die je maakt verlagen. Dit wordt de S&O-atrek of RDA genoemd. Je kunt via de S&O-aftrek voor zelfstandigen een vast bedrag van de belasting aftrekken. De aftrek is 12.421 euro in 2015, voor starters is er daarbovenop een extra aftrek van 6213 euro. Je moet de S&O-werkzaamheden wel zelf uitvoeren en minstens 500 S&O-uren per kalenderjaar maken.

Subsidie aanvragen

Zoals bij elke subsidie zijn er een hoop regels waar de werkzaamheden aan moeten voldoen en zijn er uitzonderingen die niet in aanmerking komen. Om erachter te komen of je in aanmerking komt kun je de Quickscan van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gebruiken, voordat je een aanvraag gaat doen via RVO. Na het aanvragen krijg je een Speur en Ontwikkeling (S&O) verklaring. Deze heb je ook nodig voor de RDA.

Redactie