Welke uren kan ik factureren?

Factureer jij alle uren waarvoor je bent ingehuurd? Hoe compenseer je de uren waarin je bezig bent met zaken als netwerken en boekhouden? Drie Zelfstandig Professionals vertellen hoe zij dit aanpakken.

Wilma de Vries (Lease Result)

‘‘Ik werk niet met een uurtarief, maar met een vergoeding per opdracht. Als ik kijk naar de uren die ik aan een opdracht besteed en wat ik daaraan overhoud, dan mag ik als starter zeker niet klagen. Ik ben namelijk pas twee maanden fulltime met mijn bedrijf bezig.”

“In de toekomst mag ik best wat meer factureren om de onverwachte werkuren op zondagmiddag te compenseren. In mijn vergoeding heb ik geen rekening gehouden met de slechte scheiding tussen werk en privé en de tijd die ik aan mijn boekhouding besteed. Vaak maak ik in het weekend tijd om mijn administratie te doen. Dit besteed ik bewust niet uit, omdat ik het fijn vind om ook op papier in de gaten te houden hoe mijn bedrijf ervoor staat.’’

Chris Koeling (Koel ICT)

‘‘Ik factureer niet al mijn contracturen. In een aantal gevallen komt dit omdat ik tijdens mijn werkuren tot bepaalde leermomenten kom. Deze waardevolle momenten neem ik voor eigen rekening. Toch weet ik dat ik deze uren niet geheel zelf zou moeten ‘betalen’, omdat ik een gemiddeld uurtarief reken. Maar iets in mij houdt dit tegen. Toen ik startte als Zelfstandig Professional bepaalde ik voor mezelf een uurtarief waarvan ik dacht: zo verdien ik nog iets. Ik ben erg servicegericht, dus dat uurtje voor mezelf neem ik voor lief. Wanneer ik mijn facturatiegedrag verander, past dit niet meer bij de persoon die ik ben. Zolang ik beleg op mijn boterham heb, blijf ik doen wat ik doe.’’

Dirk-jan de Jong (De Jong Brandveiligheidsdiensten)

‘‘De uren waarvoor een klant mij inhuurt zijn de uren die ik factureer. Dit komt omdat ik een gunstig uurtarief reken en ik maar parttime als ZP’er werk. Toch heb ik met het bepalen van mijn uurtarief geen rekening gehouden met het geld dat ik kwijt ben aan mijn boekhouder. Momenteel zit ik niet in de situatie om mijn uurtarief te verhogen. Wanneer ik meer opdrachten krijg zal ik hier wel over gaan nadenken. Voor nu ben ik meer dan tevreden met de bedragen en uren die ik factureer.’’

Download hier het volledige rapport van ZP Facts. 

Redactie