headfirst-tips-tricks-zakelijke-bankrekening-wel-of-niet

Zakelijke bankrekening wel of niet?

Een bankrekening is niet verplicht, maar wel noodzakelijk voor zzp’ers. Je kunt direct bij je vertrouwde bank een zakelijke rekening openen, maar het loont de moeite rond te kijken bij andere banken. Wat maakt een zakelijke bankrekening tot een eerste levensbehoefte en welke bank sluit het beste aan op jouw wensen?

Zakelijke rekening wel of niet?

Voor de belastingdienst is een zakelijke rekening niet verplicht. Alleen in het geval je een ‘hobby’ende’ deeltijd-zzp’er bent en je omzet jaarlijks niet hoger ligt dan een enkele duizenden euro’s dan kun je je afvragen of een zakelijke bankrekening wel nodig is. Maar zelfs dan geldt: veel banken hebben als regel dat je je privérekening niet zakelijk mag gebruiken.

Daarnaast is het voordeel van een zakelijke bankrekening dat je in je administratie zakelijk van privé scheidt. Dat maakt het een stuk makkelijker om de administratie te doen en geeft beter zicht op de financiën van je bedrijf. Een ander voordeel is dat je met een zakelijke bankrekening, gebruik kunt maken van zakelijk krediet en financiële producten speciaal voor ondernemers. Tenslotte oogt een zakelijke bankrekening professioneler. De rekening staat op naam van je bedrijf, dit komt bij opdrachtgevers beter over.

Kosten

De kosten voor een zakelijke bankrekening lopen uiteen. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt, maar beter is om eerst goed te bedenken wat voor jou noodzakelijk is. Veel zakelijke rekeningen bieden extra’s die je niet krijgt bij een privérekening. Denk aan de  mogelijkheid om in batches te betalen of contant geld te kunnen storten.

Handig als je personeel hebt of een winkel, maar veel zzp’ers hebben die extra’s niet nodig.

Veel banken hanteren een starterstarief dat ligt tussen de 3 en 5 euro per maand. Hiermee is een zakelijke rekening duurder dan een privérekening. De kosten zijn natuurlijk wel aftrekbaar. Daarnaast betaal je bij een zakelijke rekening ook nog eens per transactie.

Welke bank?

Veel banken bieden nieuwkomers een gratis proefperiode aan. ING geeft bijvoorbeeld het eerste jaar gratis en bij Knab betaal je de eerste 90 dagen geen kosten als je starter bent. Voor alle starterspakketten geldt dat je minder dan een jaar moet zijn ingeschreven bij de KvK. Een overzicht:

-ABN Amro: Het starterspakket kost 2,95 euro per maand. Na een jaar wordt dit omgezet in het MKBPakket en gaat dit omhoog naar 11,40 euro per maand. Binnenlandse transacties via internetbankieren zijn gratis, voor transacties aan de balie moet je wel betalen.

ING: Eerste jaar gratis, daarna betaal je 9 euro per maand. De transactiekosten bedragen dan tussen de 0,07 en 0,15 euro.

SNS: Heeft een ZZP rekening die 7,50 euro per maand kost. Die is wel aan voorwaarden gebonden. Zo mag je er onder andere niet meer dan duizend bij- en afschrijvingen per jaar hebben en mag je geen personeel in dienst hebben. Wel krijg je rente op deze betaalrekening.

Knab: Knab profileert zich sinds vorig jaar als de bank voor ZZP’ers. Een zakelijke rekening kost hier 5 euro per maand, en daarbij krijg je duizend gratis transacties. Alles hierboven kost 0,10 euro. Deze rekening heeft geen kredietmogelijkheid maar je ontvangt wel rente op je betaalrekening.

Rabobank: De zakelijke rekening kost bij deze bank 4,50 euro per maand, maar als starter krijg je hier de eerst twee jaar 25 procent korting op. Ook geeft de Rabobank starters korting op ondernemersverzekeringen zoals een aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Triodos: De zakelijke rekening bij deze duurzame bank kost je 8 euro per maand. Daarnaast betaal je ook nog eens 20 euro per jaar voor de pas. Per transactie betaal je 0,07 euro. Er is geen speciale korting of actie voor starters.

 

Bart van der Geest