ZP'ers toekomst

ZP’ers positief over toekomst

Een overgrote meerderheid van bijna 80 procent denkt over drie jaar nog aan het werk te zijn als Zelfstandig Professional. Dit komt uit onderzoek van HeadFirst onder meer dan 400 ZP’ers. Ongeveer tien procent denkt over drie jaar in loondienst te zijn en nog eens tien procent van de ondervraagden denkt dan gegroeid te zijn naar een ondernemer met personeel in dienst.

Op de vraag ‘hoe schat je in dat jouw situatie er over drie jaar uit ziet?’ reageerden 444 ZP’ers. De uitslag is als volgt:

Dan ben ik nog altijd Zelfstandig Professional 77,7 %
Dan ben ik (terug) in loondienst 10,1 %
Dan heb ik personeel in dienst 12,2%

Vrijheid en interessante klussen

Zo zegt Wouter Meijers, Data Architect: “Het bevalt mij voorlopig prima als ZP’er. De vrijheid, de afwisseling en de interessante klussen zijn voorlopig de belangrijkste reden om te blijven doen wat ik de afgelopen jaren heb gedaan: lekker voor mijzelf aan het werk zijn. Maar ik ben zeker geen ZP’er ‘uit principe’. Vooralsnog blijf ik freelancen, maar als er een erg interessante en uitdagende vaste baan langs komt, zou dit zomaar kunnen veranderen.”

Onderzoek

De uitslag van de poll wordt ondersteund door ontwikkelingen in de markt. Zo is volgens cijfers van het CBS in juni 2015 het aandeel zzp’ers onder de beroepsbevolking  in Nederland in tien jaar gestegen van acht naar tien procent. Ook de ZP Index (uit ZP Facts editie 2) laat een opwaartse trend zien in de ZP-markt. Het aantal ZP’ers nam toe en blijft groeien en ook het opdrachtenaanbod is toegenomen en de aangeboden tarieven op opdrachten zijn gestegen. Er is steeds meer werk voor hoogopgeleide interimmers en ZP’ers. Bedrijven huren weer vaker externe professionals in.

Zelfstandig Professionals in de zakelijke dienstverlening en de ICT verdienen gemiddeld het meest, blijkt uit een onderzoek onder 3.000 zzp’ers van adviesbureau Consultancy. Het adviesbureau heeft gekeken naar opleidingsniveau, uurtarief, werkuren en omzet om de inkomensverschillen tussen de branches te bepalen. Dit kan een reden zijn dat ZP’ers op Headfirst de toekomst zonnig tegemoet zien.

Verdwijnen zelfstandigenaftrek voor zelfstandige geen reden om te stoppen

Mochten de plannen voor belastinghervorming ertoe leiden dat de zelfstandigenaftrek verdwijnt, dan is dat voor zelfstandigen geen reden om te stoppen. De overgrote meerderheid is uitermate gelukkig met hun huidige bestaan als zelfstandige. Zo blijkt uit een enquête van VrijeStijl Magazine onder meer dan 600 zzp’ers.

Bart van der Geest