Meer aanbiedingen per opdracht en gemiddeld uurtarief gaat door grens van €100 

In het eerste kwartaal van 2025 is het aandeel hoogopgeleide flexwerkers ten opzichte van de totale arbeidsmarkt van hoogopgeleiden gedaald naar 22 procent. Dit is de eerste daling na jaren van stijging. Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Talent Monitor[LH1] , een gezamenlijke uitgave van arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group en HR-tech dienstverlener HeadFirst Group. Hierin worden de ontwikkelingen in de flexibele arbeidsmarkt sinds 2022 onder de loep genomen.  Dit betekent dat er 865.000 flexibel werken: 645.000 als zzp’er en 219.000 worden gedetacheerd.

Toename in arbeidsactiviteit
Ondanks dat het aandeel flexwerkers is gedaald, zijn er wel meer mensen op zoek naar opdrachten. Zo is een derde van de personen die via een detacheringsbureau werkt (32 procent) actief opzoek naar werk. Ook onder zzp’ers neemt het aantal werkzoekenden sinds medio 2023 geleidelijk toe, tot een kwart in het eerste kwartaal van dit jaar. 

Marion van Happen, CEO van HeadFirst Group, zegt hierover: “De cijfers laten zien dat de behoefte aan flexibel talent blijft, maar dat het speelveld verandert. Voor opdrachtgevers biedt dat kansen: zij hebben meer keuze uit professionals en hebben dus meer regie. Voor professionals betekent het dat zij zich nadrukkelijker moeten profileren en positioneren in een krapper wordende opdrachtenmarkt.”

Toenemende concurrentie
Het aantal opdrachten laat al drie jaar een dalende trend zien. Waar het indexcijfer begin 2022 nog piekte op 148 ten opzichte van het basisniveau in het eerste kwartaal van 2020, beweegt het aanbod inmiddels in een golvende lijn rond dat oorspronkelijke nulpunt. Het is dan ook geen verrassing dat de concurrentie onder professionals, en daarmee het aantal mensen dat op een opdracht reageert, toeneemt. Sinds het eerste kwartaal van 2022 is het aantal reacties per opdracht verdrievoudigd. Waar de index toen nog op 49 stond, is dit in het eerste kwartaal van dit jaar opgelopen tot 152. Een verdrievoudiging in slechts drie jaar tijd.

Recorduurtarieven onderstrepen waarde van expertise
Tegen de trend van dalende vraag in, zijn de gemiddelde uurtarieven in 2025 tot recordhoogte gestegen. Voor het eerst is de grens van 100 euro per uur doorbroken. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2022 en van 2 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit onderstreept dat organisaties bereid blijven te investeren in gespecialiseerde kennis en ervaring.

Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, licht toe: “Autonomie en flexibiliteit verdwijnen niet uit het arbeidslandschap, integendeel. Flexibele professionals vervullen een sleutelrol in een economie waarin wendbaarheid, snelheid en vernieuwing essentieel zijn. Tegelijkertijd is het opvallend dat tarieven voor flexwerkers blijven stijgen, omdat dalende vraag en toenemend aanbod bij normale marktwerking voor een tariefdaling zorgt. Dit is op zijn minst een signaal voor organisaties om hun inhuurbeleid kritisch tegen het licht te houden. Zelfstandig of met ondersteuning van een goede Managed Service Provider, gebruikmakend van betrouwbare, onafhankelijke data.”