headfirst-tips-tricks-blog-moet-ik-een-arbeidsongeschiktheidsverzekering-afsluiten

Blog: moet ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?

In de ziektewet zitten en toch geld ontvangen: het zat er voor mij niet in. Vorig jaar april maakte ik tijdens een sportopleiding een sprong en landde ik verkeerd. De diagnose: heupluxatie. Ofwel, heup uit de kom en een niet te voorspellen revalidatieperiode. Als zzp’er die een groot deel van mijn inkomsten haalt uit sportactiviteiten is dat natuurlijk vreselijk zuur, juist omdat ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heb. Hoe heb ik dat financieel gered?

Zelf geld sparen

Simpel. Omdat ik geld opzij had gezet. Het was jaren geleden een tip van mijn boekhouder. “Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn gemiddeld genomen verschrikkelijk duur en je weet pas of een verzekering goed is als je deze nodig hebt”, waren zijn woorden. “Je kunt beter maandelijks geld opzij zetten en sparen, helemaal met jouw bescheiden uitgavepatroon”, vervolgde hij.

Geen uitkering

Mijn boekhouder vertelde het verhaal van een klant, een bouwvakker, die jaren duizenden euro’s had betaald aan een dergelijke verzekering. Om er vervolgens achter te komen dat hij, toen hij deze verzekering nodig had omdat hij een fysiek letsel had opgelopen, geen recht had op een uitkering. Of in ieder geval niet het eerste half jaar. Je kunt je voorstellen dat deze bouwvakker zich flink genaaid voelde. Al had hij het premiegeld door de jaren heen opzij gezet, dan was er geen vuiltje aan de lucht. Dan had hij als een koning zijn ziekteperiode kunnen overbruggen.

Oplossing

Nou ben ik geen luxepoppetje dat duizenden euro’s per maand nodig heeft om rond te komen. Als ik wil kan ik met minimale inkomsten  leven. Dus al zou ik per maand een paar honderd euro opzij zetten voor onvoorziene gebeurtenissen zoals mijn heupongeluk, dan ben ik veilig gesteld.
Uiteindelijk heb ik ruim zes weken geen lessen kunnen geven en opleidingen kunnen verzorgen. Ik mag van geluk spreken want ik ben wonderbaarlijk snel hersteld. Mede door mijn doorzettingsvermogen en wil om snel te herstellen. En natuurlijk het stemmetje in mijn achterhoofd dat zei: elke dag dat je niet werkt, verdien je geen geld. Want helaas verkeer ik (nog) niet in de positie dat ik indirecte inkomsten genereer: inkomsten die ik ontvang zonder dat ik werk.

Laat je informeren

Ik weet dat ik niet de enige ben zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. Toch denk ik dat het wel verstandig is om rekening te houden met ziekte of onvoorziene gebeurtenissen. Laat je hierover goed informeren. Wat is voor jou het beste? Want dat kan per ondernemer verschillen. Kies je niet voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Zet dan op z’n minst wat geld opzij. Al is dat 50 euro per maand, beter iets dan niets! In periodes waarin je dat nodig hebt, zul je blij zijn dat je geld opzij hebt gezet.
Louise Hildebrand is psycholoog, mental coach en trainer. Via Mental Fitness 4U geeft ze inspiratiesessies voor bedrijven en coacht ze mensen binnen 3 sessies om mentaal fit en sterk te zijn. Ook heeft ze een eigen radioprogramma genaamd Mentaal Fit en Gezond. Louise deelt haar ervaringen als ondernemer. Wat komt zij zoal in de praktijk tegen? En hoe zorgt zij ervoor dat zij als ondernemer mentaal fit blijft?

Redactie