‘Blijf niet hangen in fouten, leer er juist van’

‘Blijf niet hangen in fouten, leer er juist van’

Met het EK-voetbal als centraal middelpunt van juni, kreeg ook de maandelijkse HeadsUp webinar voor zelfstandig professionals een voetbaltintje. Eredivisie- en internationaal scheidsrechter en ondernemer Bas Nijhuis vertelde – exclusief voor professionals met Premium en Excellent profiel in Select – op ludieke wijze over zijn werk annex passie en legde dwarsverbanden tussen de wereld van topsport en die van het bedrijfsleven. Heb je zijn presentatie gemist? We geven je een klein kijkje achter de schermen.

Goede communicatie: van essentieel belang
“Het is belangrijk jouw omgeving goed op elkaar af te stemmen”, stelt Nijhuis. “In het voetbal kunnen woorden als doelschop en hoekschop makkelijk door elkaar gehaald worden. Dat kan leiden tot miscommunicatie. Ga daarover met elkaar in gesprek. Om elkaar beter te leren kennen en om misvattingen uit de lucht te halen. Bijvoorbeeld als iets in ‘the heat of the moment’ geroepen wordt en het achteraf niet zo bedoeld is, dan kan een gesprek achteraf helemaal geen kwaad.

Daarnaast benadrukt Nijhuis dat het goed is om feedback te vragen aan anderen. Zeker voor zelfstandig professionals die veelal alleen werken. Hij licht toe: “Het kan lastig zijn om kritiek te krijgen, maakt het maakt je uiteindelijk alleen maar sterker. Je leert enerzijds van gemaakte fouten en anderzijds kun je sterke punten nog verder uitnutten.”

“Door je passie zichtbaar te maken, dwing je respect af. Je laat daarmee namelijk zien dat je werk serieus neemt en dat het met liefde uitvoert.”
Bas Nijhuis, scheidsrechter betaald voetbal & ondernemer

De 4 B’s van Bas
Nijhuis zet in zijn doen en laten altijd vier waarden centraal om het maximale uit zichzelf te halen. De eerste waarde is beslissen. “Als ondernemer krijg je soms lastige beslissingen voorgeschoteld. Zorg dat je in dergelijke gevallen weet wat jij wil en dat jij te allen tijde doet waar jij je goed bij voelt.” Verder betrouwbaar. “Blijf altijd dicht bij jezelf, zodat je betrouwbaar overkomt en mensen weten wat ze aan je hebben. Een rol spelen of acteren? Daar prikken ze snel genoeg doorheen.” Tot slot bevlogen en beleven. “Laat geen kansen liggen en durf ze met beide handen aan te pakken. “Je leeft maar één keer, dus haal alles uit het leven wat erin zit én vooral: laat anderen maar praten”, aldus Nijhuis.

HeadsUp
Wij organiseren HeadsUp elke tweede dinsdag van de maand, met als doel zelfstandig professionals te informeren, inspireren en verbinden. De kennissessies hebben elke maand een ander thema, waar inspirerende sprekers hun kennis delen over een actueel onderwerp. Tot het moment dat de situatie rondom corona is bedaard, kiezen wij ervoor de bijeenkomsten als webinar aan te bieden. Houd onze evenementenagenda in de gaten voor alle komende edities.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.