De 5 best gelezen artikelen van het afgelopen jaar onder zp’ers

De 5 best gelezen artikelen van het afgelopen jaar onder zp’ers

Het jaar zit erop! In 2021 heeft politiek Den Haag de flexmarkt wederom flink beziggehouden. Duurzame inzetbaarheid, wet DBA en verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering waren onderwerpen die regelmatig de revue passeerden. Zo ook in onze artikelen. Wij zetten de vijf best gelezen van het afgelopen jaar voor jou op een rij.

 1. HeadFirst Group stimuleert duurzame inzetbaarheid onder zzp’ers met lancering Select Academy
  17 juni 2021 | HR-dienstverlener HeadFirst Group lanceert een initiatief om duurzame inzetbaarheid van zelfstandig professionals (zp’ers) te stimuleren: Select Academy. Hiermee faciliteert het zp’ers bij persoonlijke ontwikkeling en continu leren. “De regie op ontwikkeling blijft vanzelfsprekend bij de ondernemer, tegelijkertijd nemen wij de verantwoordelijkheid om ‘een leven lang leren’ laagdrempelig te maken”, aldus Han Kolff, CEO bij HeadFirst Group.
 1. Zzp’ers missen opdrachten door sluimerend DBA-vraagstuk
  10 juni 2021 | Meer dan de helft van de hoogopgeleide zzp’ers vindt moeilijker opdrachten sinds de invoering van de wet DBA in 2016, destijds geïntroduceerd om juist kwetsbare zelfstandigen beter te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek van HR-dienstverlener HeadFirst Group, waar ruim 1700 zelfstandig professionals (zp’ers) onlangs aan hebben deelgenomen. “Het is noodzakelijk dat de politiek direct de huidige periode van beperkte handhaving verlengt om verdere negatieve gevolgen voor hoogopgeleide zp’ers en opdrachtgevers te voorkomen”, zo stelt Han Kolff, CEO bij HeadFirst Group.
 1. Sociaal basisstelsel voor alle werkenden wint aanhangers onder zzp’ers
  8 juli 2021 | Ruim 60 procent van de hoogopgeleide zzp’ers steunt een sociaal basisstelsel voor alle werkenden op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener HeadFirst Group, waar ruim 1700 zelfstandig professionals (zp’ers) recent aan hebben deelgenomen. Een breed draagvlak in vergelijking met de steun voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers, waar juist 70 procent niets voor voelt. Het stemt Han Kolff, CEO bij HeadFirst Group, positief. “Wij omarmen het idee van het creëren van een gelijker sociaal speelveld. Ieder individu in Nederland – ongeacht de werkvorm en arbeidsrelatie – heeft recht op bescherming en zekerheid.”
 1. Politiek vertrouwen zzp’ers weg, erkenning noodzakelijk
  20 september 2021 | Hoogopgeleide zzp’ers geven de vertrouwensrelatie met de landelijke politiek, op een schaal van één tot tien, een 4,6. Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener HeadFirst Group, waar ruim tweehonderd zelfstandig professionals (zp’ers) aan hebben deelgenomen. Aan de lage score liggen redenen ten grondslag als twijfel over de deskundigheid en het gevoel niet gewaardeerd en slecht vertegenwoordigd te worden. Han Kolff, CEO bij HeadFirst Group, neemt de verantwoordelijkheid bij te dragen aan het herstel van dit vertrouwen: “Geef zp’ers een zelfstandige plek in de SER en ga laagdrempelig in gesprek met alle type zzp’ers die Nederland rijk is. Wij spelen graag de verbindende rol om beide werelden dichter bij elkaar te brengen.”
 1. Doe een beroep op al het beschikbare talent: sluit zp’ers niet uit
  22 november 2021 | Het uitblijven van maatwerk in wet- en regelgeving hindert de arbeidsmarkt. Zo zorgt de wet DBA nog steeds voor anti-zzp beleid bij diverse opdrachtgevers. Dat is problematisch voor zelfstandigen, maar met het oog op de extreme schaarste op de arbeidsmarkt zeker ook voor opdrachtgevers. Tot het moment dat er een nieuwe formatie is, heeft politiek Den Haag gedaan wat in haar vermogen ligt. Volgens Han Kolff, CEO van HeadFirst Group, ligt de bal nu bij de opdrachtgevers zelf.

Bovenstaande top 5 is gebaseerd op de analytics van www.headfirst.nl.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.