De C# developer, een happy developer!

De C# developer, een happy developer!

De C# developer is een bijzondere soort. Ze blijken namelijk niet alleen gespecialiseerd in een veelgebruikte ontwikkeltaal, maar ze vinden die taal ook gewoon erg leuk om mee te werken. En dat is lang niet zo vanzelfsprekend als het klinkt.

De Stack Overflow Developer Survey 2018

Het jaarlijkse Stack Overflow developer onderzoek lag al een tijdje op het bureau om een keer aandacht aan te besteden. Stack Overflow is binnen de internationale developers wereld niet zomaar een site. Het is de grootste online community voor developers waar zo’n 50 miljoen professionele developers, studenten en hobbyisten nieuwe kennis op doen en elkaar helpen bij coderingsvraagstukken.

Jaarlijks houdt de site onder deze representatieve groep een groot onderzoek naar hun werk. Een onderzoek dat ontwikkelaars bijvoorbeeld vraagt naar hun favoriete programmeertalen, tools en databases. Maar ook naar zaken als de rol van ethiek in hun werk. En even makkelijk kun je er terugvinden hoeveel maaltijden programmeurs gemiddeld overslaan om een deadline te halen. Interessant leesvoer dus. Dit jaar deden zo’n 100.000 ontwikkelaars wereldwijd mee aan het onderzoek. Een kleine 2.000 respondenten kwam uit Nederland.

C# Developers houden van hun taal

Bij vragen naar de populariteit van programmeertalen maakt het onderzoek een interessant onderscheid tussen geliefde en veelgebruikte talen. Sommige talen worden weliswaar veel gebruikt binnen ontwikkelprojecten, maar dat betekent niet automatisch dat hun developers er ook echt enthousiast over zijn.

Zo komen we bij de veelgebruikte talen onder andere HTML, Java, SQL en PHP tegen. Maar de enige talen in de top 10 die niet alleen veelgebruikt zijn maar ook in de top 10 van ‘most loved’ talen staan, zijn Python, JavaScript en – inderdaad – C#. Als C# developer ben je een van de uitzonderlijke ontwikkelaars die niet alleen een veelgevraagde taal beheersen, maar die taal ook gewoon erg leuk vinden om mee te werken. Een echte Happy Developer!

Van een heel andere orde is overigens de lijst ‘gevreesde talen’. Dat zijn de programmeertalen waar ontwikkelaars wel mee werken maar waar ze eigenlijk afscheid van willen nemen. Daar komen we veel Visual Basic varianten tegen, maar bijvoorbeeld ook Assembly en Perl.

De C# developer is geen hokjesdenker

Wat ook opviel in de onderzoeksresultaten? De gemiddelde ontwikkelaar vindt zichzelf geschikt voor zo’n drie verschillende functieprofielen. Want de verdeling van alle ingevulde profielen telt op tot zo’n 300%. Er zijn onder de ontwikkelaars alleen al 58% back-end developers, 48% full-stack developers, 38% front-end specialisten, 20% mobile developers en ook nog 17% desktop of enterprise applicatie ontwikkelaars. Dat vinden we leuk bij HeadFirst, dat developers niet in hokjes denken en op verschillende plaatsen aan de slag willen en kunnen.

Verder kijken, C# developer?

Ben jij zelf zo’n veelzijdige C# developer? En zit je prettig achter je – volgens het onderzoek – gemiddeld 1,89 beeldschermen? Of is het hoog tijd voor nieuwe uitdagingen? Bij HeadFirst gaan we er graag met je over in gesprek. De lijst met development opdrachten is namelijk groot.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.