De IT coördinator, spin in het web van clouddiensten

De IT coördinator, spin in het web van clouddiensten

Als IT coördinator ben je een sleutelspeler bij organisaties die sterk leunen op externe leveranciers en clouddiensten.

Interessant dus om te zien welke vraagstukken er vanuit die cloud aanbieders op jou als IT coördinator afkomen. Want ook al had de IT coördinator voorheen vaak vooral een interne job, tegenwoordig zullen je contacten en werkzaamheden ook veel buiten de deur liggen. Veel organisaties hebben de eigen IT organisatie ‘leaner en meaner’ gemaakt en gebruiken bij hun dagelijkse werk oplossingen van andere IT leveranciers en clouddiensten. En als IT coördinator is het jouw verantwoordelijkheid om effectief te schakelen tussen die externe partijen en de eigen ‘business’.

IT coördinator in een multi-cloud omgeving

In een eerdere blog vroegen we onze technische applicatiebeheerders hoe goed ze eigenlijk waren voorbereid op de trend richting multi-cloud IT omgevingen. Een vraag die voor jou als IT coördinator misschien nog wel relevanter is. In het State of the Cloud Report 2018 van RightScale vind je er interessante observaties over. RightScale – leverancier van cloud management software – laat jaarlijks wereldwijd zo’n 1000 IT professionals interviewen over de ‘staat van de cloud’ binnen hun bedrijven. Bedrijven die actief zijn in verschillende markten en variëren van MKB organisaties tot grote multinationals.

Wat het onderzoek vooral erg duidelijk maakt, is dat we niet meer zozeer de vraag hoeven stellen óf bedrijven naar de cloud migreren. De juiste vraag is met hoeveel verschillende cloud leveranciers ze samenwerken. Voor jou als IT coördinator bepaalt dat de complexiteit van je werk. 81 procent van de grotere organisaties vertelde een actieve multi-cloud strategie te hebben. En dat betekent niet alleen dat ze zowel private als public cloud diensten gebruiken, het betekent ook dat ze zaken doen met meerdere public cloud aanbieders. Concreet maken organisaties gemiddeld gebruik van bijna 5 verschillende cloud omgevingen (van infrastructuurdiensten tot Software as a Service). Daarvan zet men 3,1 cloud oplossingen in voor operationele toepassingen en 1,7 voor experimentele projecten. En dat mag jij als IT coördinator allemaal gaan organiseren en stroomlijnen.

Wat zijn de uitdagingen voor de IT coördinator?

Als men doorvraagt waar de IT professionals zich met name zorgen over maken, komen daar niet alleen de gangbare antwoorden uit. Sterker nog, hoewel zaken als security, performance en availability natuurlijk vaak werden genoemd als belangrijk, kijken veel organisaties alweer verder. Juist de meer ‘IT-volwassen’ organisaties zetten onderwerpen als kostenmanagement steeds hoger op de agenda. Men ziet inmiddels dat cloud technologie werkt, maar wil meer controle hebben over het beheersen van de kosten, het produceren van bruikbare financiële rapportages en het organiseren van de governance. Vraagstukken waar de IT coördinator een centrale rol in kan spelen.

Is ook voor jou één cloud niet ‘the limit’?

Voel jij je als IT coördinator aangetrokken tot die multi-cloud complexiteit? Heb jij er plezier in de spin in het web te zijn bij organisaties die hun gebruikers uitstekende IT diensten bieden met behulp van soms tientallen externe leveranciers en cloud aanbieders? Dan zijn opdrachtgevers steeds vaker op zoek naar jou. Check direct ons overzicht met actuele opdrachten. Beter nog, meld je direct even aan.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.